dinsdag 30 november 2021

Donker water - Robert Bryndza

Wanneer inspecteur Erika Foster een tip krijgt dat er bewijsmateriaal voor een grote narcoticazaak verstopt ligt in een ongebruikte groeve in een buitenwijk van Londen, gaat ze direct tot een zoekactie over. In de dikke modder worden inderdaad drugs gevonden, maar ook het skelet van een kind. De overblijfselen worden snel geïdentificeerd als de zevenjarige Jessica Collins: het vermiste meisje dat zesentwintig jaar geleden overal in het nieuws was.
Om het verband tussen de nieuwe en de oude zaak te vinden, moet Erika dieper graven en meer zien te ontdekken over de uiteengevallen familie Collins en de oude inspecteur die destijds op deze zaak was gezet: een vrouw die nog altijd wordt geplaagd door het trauma van de onopgeloste moord. Al snel realiseert Erika zich dat iemand niet wil dat deze zaak ooit wordt opgelost, en dat die persoon er alles aan doet om te voorkomen dat Erika de waarheid achterhaalt. Is de dader dichterbij dan ze denkt?

****

Robert Bryndza is Brit van geboorte maar woont in Slowakije, Erika Foster is dan weer Slowaakse maar woont in Groot-Brittannië, net het omgekeerde dus. In 2016 verscheen zijn eerste boek en ondertussen ligt zijn negende reeds in de winkelrekken.
Inspecteur Erika Foster heeft een andere taak gekregen binnen het politiekorps, ze werd na haar twee vorige zaken niet helemaal meer geapprecieerd door sommigen. Ze moet nu pogen de georganiseerde misdaad te bestrijden, in haar ogen een bijna zinloze zaak. Nu tijdens deze opdracht bij toeval het skelet wordt gevonden van een vermist meisje, kan ze niet anders dan proberen deze zaak naar haar toe te trekken, ze mist haar werk bij de afdeling Moordzaken heel erg. En daarin slaagt ze, ze kan zelfs haar twee vroegere medewerkers Moss en Peterson in haar team opstellen.
De auteur heeft met Donker water een geweldig goed boek toegevoegd aan de serie. De zaak is een cold case, de dader is nooit opgepakt, de verdachte 26 jaar geleden was een veroordeelde pedofiel maar die moesten ze laten gaan, hij had een waterdicht alibi. Met de vondst van het skelet kan men uiteraard niet anders dan nieuw leven blazen in de zaak. Erika is er van overtuigd dat ze de zaak tot een goed einde kan brengen maar gaandeweg bekruipen haar toch de twijfels.
Bryndza heeft de plot heel erg goed opgebouwd. Erika moet de familie Collins onder de loep nemen en de verdachte van toen. Ook dit heeft de auteur boeiend en interessant gebracht. Niet dat er veel psychologische beschrijvingen aan te pas komen maar het boek wordt toch goed onderbouwd. Een oude zaak zorgt immers niet onmiddellijk voor spannende taferelen en om dan je lezer aan het boek gekluisterd te houden, daar moet je toch je best voor doen, Bryndza heeft dit met verve gedaan. Je kan immers niet anders dan in sneltrein verder lezen. Zo nu en dan zijn er ook nog enkele persoonlijke belevingen beschreven die het geheel verlevendigen.
Donker water is een meer dan goede thriller en overtreft zeker de twee vorige. Bryndza is terecht een bejubeld auteur. In het oog te houden dus.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2018) - 358 blz.
Oorspronkelijke titel: Dark Water
Vertaling: Jan Mellema

Geen opmerkingen: