donderdag 4 mei 2023

Gladiator (Oxen 5) - Jens Henrik Jensen

Met tegenzin is voormalig topmilitair Niels Oxen begonnen aan de behandeling van de PTSS die hem al jaren plaagt. Als hij thuiskomt van een survivaltrip met een groep veteranen wordt hij opgewacht door Axel Mossman van PET. Die is met tegenzin met pensioen gegaan, maar is door zijn opvolger gestuurd om Oxen om hulp te vragen in een explosieve zaak: een aantal oorlogsveteranen is op verschillende plaatsen in het land geliquideerd, en de unieke vaardigheden van Oxen zijn nodig.
Hij gaat akkoord en wordt herenigd met zijn voormalige partner Margrethe Franck. Midden in het onderzoek verliest Margrethe Franck plotseling het contact met Oxen. Hij lijkt ogenschijnlijk van de aardbodem verdwenen en zij begint aan een wanhopige zoektocht.
Oxen levert op zijn beurt een strijd op leven en dood met onbekende vijanden die geen enkele waarde lijken te hechten aan menselijk leven.

****

Jens Henrik Jensen is met deze Gladiator aan zijn vijfde Oxen toe. Het is een losstaand verhaal maar het is toch een aanrader om de vorigen in de Oxen-serie eerst te verorberen, kwestie van mee te zijn met de personages. Dit verhaal speelt een tijdje na het laatste boek en zowel Axel Mossman die op pensioen is als Margrethe Franck hadden tot nu geen contact meer met Oxen, maar dit wil niet zeggen, uit het oog uit het hart.
Het verhaal wordt verteld vanuit alle perspectieven en dus ook van diegene die de oorlogsveteranen op zijn geweten heeft. Zowel Franck als Oxen worden naar drie verschillende zaken geroepen waar sprake is van respectievelijk vier en drie slachtoffers en dan nog één slachtoffer. Van deze laatste is het niet duidelijk wie het is, de anderen zijn alleszins oorlogsveteranen. En dan duikt er op de plaatsen van de misdrijven een politieagente op die beweert dat ze bij opsporingen van vermiste personen werkt. Franck vraagt zich af wat zij daar precies doet en ze probeert deze politievrouw Sally Finnsen op te sporen. Het is een drukke tijd voor Franck maar gelukkig krijgt ze hulp van de legendarische oorlogsveteraan Oxen en die zal ze zeker kunnen gebruiken. De jacht is gestart.
In het eerste deel ontplooit het onderzoek zich, er worden verbanden gezocht wat gezien de hoeveelheid slachtoffers niet gemakkelijk is. Het is een ingewikkelde puzzel en de stukjes worden niet gemakkelijk gevonden, ze kunnen een doorbraak wel gebruiken. Maar dan verdwijnt Oxen ineens en deel twee is gestart. De lezer weet wat er gaande is maar Franck en ook Mossman gaan tot het uiterste voor hun vriend, de tijd begint te dringen. Het boek staat in dit tweede deel bol van de actie en het is spanning troef. En je houdt het niet voor mogelijk wat er gaande is, de mate van geweld is werkelijk extreem en gruwelijk.
Jensen heeft een erg goede plot in elkaar gedokterd en met verve gebracht. Zijn sublieme personages completeren het geheel. Het verhaal kent wel minder diepgang dan we gewoon zijn in deze serie maar het kon de leespret toch niet bederven. Gladiator is heel erg goed opgebouwd met in het eerste deel de focus op het onderzoek en in het tweede deel komt daar een serieuze spanningsopbouw bovenop. Verrassende plotwendingen, een vlotte schrijfstijl en boeiende personages vullen het positieve punten-lijstje aan. Het nieuwe personage van Sally Finnsen viel me trouwens heel erg goed mee en het lijkt er op dat we haar nog terug zullen zien. Jens Henrik Jensen hoort terecht bij de top van de Deense thrillerschrijvers.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2022) - 480 blz.
Oorspronkelijke titel: Gladiator
Vertaling: Corry van Bree

Geen opmerkingen: