maandag 24 oktober 2022

Laatste adem - Robert Bryndza

Hij is je perfecte date. Jij bent zijn volgende slachtoffer...
Als het gemartelde lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een vuilnisbak, haar nietsziende ogen puilend uit hun kassen en haar kleding druipend van het bloed, is detective Erika Foster als eerste ter plaatse. Het enige probleem: dit keer is het niet haar zaak.
Terwijl Erika vecht om een plekje in het onderzoeksteam ontdekt ze een verband tussen deze zaak en een onopgeloste moord van vier maanden eerder. Een jonge vrouw, op eenzelfde soort plek gedumpt, met vergelijkbare fatale verwonding: een doorgesneden dijbeenslagader.
Dan wordt een andere vrouw ontvoerd terwijl ze op haar date wacht. Erika en haar team moeten haar vinden voor ze het volgende slachtoffer wordt - en worden geconfronteerd met een angstaanjagend sadistisch persoon.

****

Dit is de vierde in de reeks met Erika Foster van Robert Bryndza, de teller staat nu op zeven. Ondertussen is hij ook aan een nieuwe reeks begonnen waarvan de vierde binnenkort in Nederlandse vertaling verschijnt, de Kate Marshall-serie. Bryndza is opgeleid als acteur aan de Guildford School of Acting en werkte als dusdanig verschillende jaren. Hij kende als acteur niet zo een succes tot hij een toneelstuk schreef voor het Edinburgh Festival. Zodoende maakte hij een carrière switch en legt hij zich toe op de schrijfkunst, hij schreef romantische komedies tot in 2016 zijn thrillerdebuut uitkwam. Sindsdien kent hij veel succes en verschenen zijn boeken in vele landen, enkele nominaties en prijzen vielen hem ook ten deel, hij is fulltime schrijver.
Ook nu heeft Bryndza een spannend verhaal weten te brengen dat heel vlotjes leest. Zoals het de gewoonte is in een serie kun je de terugkerende personages ook in hun privéleven volgen en dat is toch echt wel een meerwaarde. Erika moet ditmaal zelfs vechten voor haar plaats in het onderzoek omdat ze wegens wat conflictsituaties verbannen was naar een saaie kantoorbaan. Ook haar relationele leven maakt een en ander mee en zoals vaak zijn er nog wat conflictsituaties met haar meerderen.
Wie de moordenaar is van de meisjes wordt niet geheim gehouden in het verhaal, zo leren we hem en zijn beweegredenen kennen en wordt de spanning nog opgevoerd. De zoektocht van het team naar de meisjes en de dader, was interessant om te volgen, de auteur doet dit geweldig goed. Daarmee is meteen gezegd dat de plot heel erg goed in elkaar zat en je steevast nieuwsgierig was naar de volgende wending in het verhaal.
Als je kan spreken van een centraal thema in dit boek, zijn het wel de sociale media en dan specifiek de gevolgen van het posten van allerlei persoonlijks hierop en hoe gebruikers daarmee, onbedoeld misschien wel, een serieuze inkijk geven in hun private leven. Toch wel een actueel thema waar je gerust eens over mag nadenken.
Laatste adem heeft een goede plot ook al is hij niet bijster origineel en een tikje voorspelbaar. Het is echter wel zeer spannend door de goede opbouw en de lezer wordt voortdurend vastgehouden zodat het boek moeilijk weg te leggen is.

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2019) - 357 blz.
Oorspronkelijke titel: Last Breath
Vertaling: Willeke Lempens

Geen opmerkingen: