donderdag 11 mei 2023

Een ware held - Martin Michael Driessen

Een ware held is het verhaal van de broers Luigi en Beppo Fresci. Zij maken deel uit van een groep soldaten die gevangen worden gehouden, in afwachting van een hooggeplaatste militair die hun lot komt bezegelen. Beppo probeert wanhopig zijn leven en dat van zijn broer te redden door te berekenen waar ze moeten gaan staan om executie te voorkomen. Het loopt anders dan ze beiden hadden verwacht.
'De jonge officier las een order voor van generaal Cadorna. Elke vierde man van het bataljon dat de bergpas van Monte Kanin uit angst voor lawines had prijsgegeven zonder zelf onder direct vijandelijk vuur te hebben gelegen, zou worden geëxecuteerd.
Hij trok zijn pet lager over zijn ogen en liep op de mannen af.' (Uit Een ware held)
****

Martin Michael Driessen is een Nederlands vertaler en schrijver. Hij studeerde theaterwetenschappen in München en woonde afwisselend in Duitsland, Frankrijk en Nederland tot hij in 2006 definitief naar Nederland verhuisde. Hij werkte als regisseur en theaterleider voor toneel en opera, vertaalde vanaf 1997 naar het Duits en debuteerde in 1999 als schrijver met de roman Gars. Sindsdien zijn er toch wel wat boeken van hem verschenen die vertaald werden in enkele landen. Zijn novellebundel Rivieren uit 2016 werd bekroond met de ECI Literatuurprijs en de Inktaap. Een ware held verscheen in 2013 en is ook een kortverhaal.
Het is raar om een heel erg dun boekje te lezen, dat is een primeur voor mij, of dat denk ik toch. Maar ik verschiet ervan hoeveel de auteur in dit verhaal heeft weten te brengen in zo weinig woorden. De auteur heeft geen volledig fictief verhaal geschreven, generaal Luigi Cadorna was een Italiaans veldmaarschalk en werd bekend als opperbevelhebber van het Italiaanse leger tijdens de eerste helft van de Eerste Wereldoorlog. Hij stond uiteindelijk ook bekend als 'de slechtste bevelhebber aller tijden' en er werd beweerd dat hij de decimatie herinvoerde, een collectieve straf uit het Romeinse Rijk die zelfs toen maar drie keer werd uitgevoerd. En hierrond draait dit verhaal dus.
Het verhaal is echter veel meer dan dit, de auteur heeft de broers subliem weten te schetsen aan de hand van een sardineblikje, je moet het maar bedenken. Verrassend is het verhaal dan ook nog, zulk een plotwending - die ik uiteraard niet aan jullie neus ga hangen - maar nogmaals, je moet het maar bedenken. En het laatste deel blijkt ook verrassend te zijn, het gaat over het inschattingsvermogen van mensen over anderen en hoe dit toch ondermaats is, er zijn immers vele factoren die meespelen en die je nooit allemaal kan kennen of zien. Mensen kunnen zichzelf in bepaalde situaties en in de juiste omstandigheden toch overstijgen en zelfs 'een ware held' zijn.
Een ware held is een heel erg mooi boek dat vlot en boeiend leest en absoluut tot nadenken stemt. En knap gedaan om zoveel te kunnen vertellen in zo weinig woorden, een krachtige novelle.

Uitgeverij: Wereldbibliotheek (2013) - 63 blz.

Geen opmerkingen: