woensdag 26 oktober 2022

De snelle 800 keto - Dr. Michael Mosley

Hoe je met een combinatie van snel afvallen en mediterraan eten je gezondheid duurzaam verbetert
Michael Mosley presenteert de nieuwste wetenschappelijke inzichten om met het ketodieet snel gewicht te verliezen en je gezondheid te verbeteren.
Door veel vetten en eiwitten en zeer weinig koolhydraten te eten raak je in ketose, waarbij je lichaam vet gaat verbranden in plaats van suiker. Dit proces van 'het omzetten van de metabole schakelaar' heeft als bijkomend voordeel dat je minder honger hebt en een ketodieet relatief gemakkelijk volhoudt.
Het geheim van De snelle 800 keto is de combinatie van het ketodieet met periodiek vasten, waardoor je snel in ketose raakt terwijl je geniet van heerlijk mediterraan eten. Het stap-voor-stap-programma bevat heerlijke recepten van Clare Bailey en wekelijkse maaltijdplanners.

Dr. Michael Mosley heeft ondertussen verschillende boeken uitgebracht en is presentator van wetenschapsprogramma's, documentairemaker, journalist en uitvoerend producent en dit alles na zijn opleiding tot arts.
Mosley werd bekend met zijn documentaire Eat, Fast & Live Longer en sindsdien stelde hij zichzelf tot doel om langer te leven, jonger te blijven en gewicht te verliezen, Het 5:2 vastendieet was geboren. Maar Mosley staat niet stil en hij stelt zijn inzichten constant bij naar ervaringen van hemzelf en anderen en de recentste wetenschappelijke onderzoeken. In De snelle 800 introduceerde hij het tijdgebonden eten (intermittent fasting) samen met snel afvallen met 800 calorieën per dag. En nu past hij dit nog verder aan in dit boek door het ketodieet toe te voegen aan dit snelle afvallen, een dieet waardoor je het beter kunt volhouden. Mosley heeft duidelijk begrepen dat inzichten kunnen wijzigen en dus past hij zijn programma's aan en verbetert ze.
In dit boek benadrukt hij het belang van eiwitten (proteïnen) en besteedt hij aandacht aan de vele gezondheidsvoordelen van het combineren van periodiek vasten en in ketose gaan. De Snelle 800 keto bestaat uit drie fasen, ten eerste het snel afvallen en dit is meteen ook het meest ingrijpende deel van het programma. Hier volg je gedurende maximaal 12 weken een koolhydraatarm dieet van 800 tot 900 calorieën per dag waardoor je snel in ketose raakt en je je voorraad lichaamsvet begint te gebruiken als belangrijkste energiebron. Een kleine opmerking, Mosley wijkt hier wel af van het klassieke versie van het ketodieet, een aangepaste versie dus.
In de tweede fase volg je een 3:4-schema waarin je nog 4 vastendagen hebt en de overige drie dagen normaal eet en dus meer eiwitten en complexe koolhydraten toevoegt, dit is dan periodiek vasten (een 5:2-schema kan ook). En fase drie is dan het onderhoudsplan voor de lange termijn met het gezonde mediterrane dieet met af en toe als je het nodig acht, een vastendag.
In het boek heeft hij enkele persoonlijke verhalen van mensen verwerkt die baat hebben gehad aan dit dieetplan, je weet meteen dat dit dieet zeker niet alleen maar theorie is maar dat het wel degelijk goed werkt. Mosley legt het stap voor stap goed uit en hij heeft alles heel helder verwoord en op een boeiende manier. Het blijkt helemaal niet moeilijk te zijn om je gezondheid duurzaam te verbeteren. Hij verwijst in dit boek naar een ander boek, Eten als dieren, en ja hoor, ook dit ligt al klaar om gelezen te worden.
De snelle 800 keto is absoluut een aanrader, het biedt na zijn andere boeken en die van anderen toch nog enkele nieuwe inzichten en het inspireert om wat betreft voeding een gezonde weg in te slaan, maar ook beweging krijgt een plaatsje in dit boek, alsook het zorgen voor voldoende slaap en er zijn vele praktische tips te lezen.
Eerder over dit onderwerp: De voedselzandloper, Broodbuik, Het oerdieet, Hoe word je 100?, Veroudering vertragen, Maak je niet dik, Optimale immuniteit en de boeken van Dr. Servaas Bingé

Uitgeverij: Nieuwezijds (2022) - 254 blz. (inclusief recepten, bijlagen, noten en index)
Oorspronkelijke titel: The Fast 800 Keto. Eat well, burn fat, manage your weight long-term
Vertaling: Ingrid Hadders

Geen opmerkingen: