maandag 17 oktober 2022

Het Warschau-protocol - Steve Berry

De zeven kostbare relikwieën  van de Arma Christi, de wapens van Christus, verdwijnen uit heiligdommen over de hele wereld. Elk relikwie vormt een toegangsticket tot een veiling waar belastende informatie over de president van Polen wordt aangeboden aan de hoogste bieder. Zowel de VS als Rusland zijn hierop gebrand, maar om totaal verschillende redenen. Cotton Malone raakt verwikkeld in een bloedige strijd tussen drie naties. De inzet is informatie die de machtsverhoudingen in Europa kan veranderen...

***

Steve Berry zet sinds 2003 elk jaar wel een thriller op zijn plank en voor zover ik het kan beoordelen, zijn het allemaal actiethrillers waarvan je de verfilming zo voor je ziet. Ook nu heeft hij een flinke portie historische feiten verweven in zijn verhaal, alleen daarom is het al bijna de moeite om zijn boeken ter hand te nemen.
Hij doet hier een groot stuk van de Poolse geschiedenis uit de doeken, we krijgen een aantal religieuze feiten voorgeschoteld en alsof het nog niet genoeg is, geeft hij nog heel wat toeristische informatie en tips, Brugge en Warschau passeren, een paar kastelen en als kers op de taart krijg je een grondige beschrijving van de Wieliczka-zoutmijn die op een boogscheut van Warschau ligt. In het nawoord schrijft Berry hoe hij het geschiedkundige onderzoek aanpakte en welke delen in het verhaal historisch correct zijn, zo goed als allemaal dus.
Het boek is een rasechte actiethriller, de moorden en achtervolgingen vliegen je rond de oren en dit alles speelt zich dan ook nog eens af in de hoogste regionen van het politieke leven, geen uitzondering in de boeken van de auteur, integendeel. En ook al zijn zijn boeken geen psychologische hoogstandjes, toch slaagt hij er in om zijn personages enige diepgang mee te geven en niet alleen de protagonist dus.
Een actiethriller, je moet dus niet te nauw kijken of teveel verwachten van de geloofwaardigheid van het actiegebeuren, originaliteit is hier zeker geen prioriteit geweest en verrassende plotwendingen ook niet. Liefhebbers van veel actie komen hier beslist aan hun trekken.
Het Warschau-protocol is geen origineel of verrassend boek. Er is een goede balans tussen de historische feiten en het fictieve verhaal, Steve Berry is er in geslaagd om beiden netjes te verweven. Meer moet je echter niet verwachten, het is gewoon een goed boek, houden van actie is wel noodzakelijk.

Uitgeverij: De Fontein (2022) - 369 blz.
Oorspronkelijke titel: The Warsaw Protocol
Vertaling: Gert-Jan Kramer

Geen opmerkingen: