woensdag 2 november 2022

Koninkrijk - Jo Nesbø

Een ijzingwekkende tragedie over twee broers,
één vrouw en een nooit opgeloste moord uit het verleden
Roy Opgard heeft het afgelegen Noorse bergdorp waar hij is opgegroeid nooit verlaten, terwijl zijn jongere broer Carl zo snel hij kon naar Amerika is vertrokken. De jeugd van de broers was verschrikkelijk: hun vader was bikkelhard en hanteerde een strikt 'wij tegen de rest'-principe. Roy heeft altijd geprobeerd Carl te beschermen, maar net als iedereen in het dorp dacht hij dat zijn broer voorgoed was verdwenen - op de vlucht voor spoken uit zijn verleden.
Dan keert Carl terug, met een mysterieuze vrouw en een dubieus plan om een luxehotel bij het dorp te bouwen. Oude rivaliteiten steken de kop op en het dorp komt onder hoogspanning te staan, waarbij de broers het mikpunt worden van allerlei verdachtmakingen. Terwijl ze zich met hand en tand tegen de dorpelingen moeten verdedigen, wordt Roy ook nog eens verliefd op Carls vrouw. De gevolgen zijn niet te overzien; Roys wereld staat op instorten en hij zal moeten kiezen tussen zijn eigen familie of een toekomst waar hij nooit van durfde te dromen.

****

Jo Nesbø is voormalig profvoetballer, beurshandelaar, muzikant en sinds 1997 ook auteur. In de Harry Hole-serie zijn er tot nog toe 12 boeken verschenen maar hij heeft ook verschillende standalones geschreven zoals dit boek en enkele kinderboeken.
Het verhaal is verteld vanuit het oogpunt van Roy Opgard, de oudste van de twee broers. Iedereen in het dorp kent hem maar ook zijn broer is men niet vergeten, integendeel. Het is nogal een lijvig boek en het grootste eerste deel leest als een roman. Carl komt terug met zijn vrouw en een plan waarbij hij de hulp van het hele dorp nodig heeft. Het verleden komen we dan tussendoor te weten via de vele terugblikken van Roy. Het moet gezegd dat de vele en trage beschrijvingen van zowel het dorp en de streek de snelheid in het boek niet ten goede komt maar toch slaagt Nesbø er in om je aandacht helemaal vast te houden, je waant je zomaar ter plaatse en je krijgt een instant vakantiegevoel over de streek. De gebeurtenissen die vroeger plaatsvonden maar ook in de huidige tijd contrasteren hier echter mee, maar wel zodanig dat je helemaal meeleeft. Het leek soms wel een psychologisch boek maar dat is zeker te appreciëren.
De plot is zo opgebouwd dat je doorheen het eerste deel een beklemmend gevoel begint te krijgen en lijkt af te stevenen op een ramp. De spanning bouwt zich op en het boek ontpopt zich zowaar tot een thriller van formaat en de auteur weet er enkele serieuze verrassingen in te bouwen. Het tweede deel leest dus een pak sneller maar dit had niet gekund zonder het eerste deel. Knappe prestatie van de auteur.
Koninkrijk begint als een roman om te eindigen als een thriller en dat viel absoluut te smaken. De humorvolle manier van schrijven was daarbij zeer zeker een pluspunt.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2021) - 508 blz.
Oorspronkelijke titel: Kongeriket
Vertaling: Annelies de Vroom

Geen opmerkingen: