zaterdag 26 juni 2021

Nooit meer naar de dokter - Dr. Servaas Bingé

Hoe u zelf kan zorgen dat u gezond bent en blijft
Waarom gaan we naar de dokter? Huisarts Servaas Bingé, ook de dokter van wielerploeg Lotto-Soudal, gaat op zoek naar de redenen waarom mensen hem consulteren. Vaak is een doktersbezoek onnodig. Want mensen kunnen voor een groot deel hun gezondheid zélf bepalen. Door preventie, dus door anders te leven, te bewegen, te eten. Of door een beroep te doen op andere mensen of hulpmiddelen in de eerste lijn: een verpleegkundige, een diëtist, een gezondheidscoach maar ook apps, chatbots en digitale technologie.
Dokter Bingé reikt in dit boek alle nodige tools aan om je gezondheid zelf in eigen handen te nemen. Het doel is het ontwikkelen van een gezonde attitude of 'healthitude'.
Naar de dokter hoef je alleen nog wanneer het echt nodig is. Dat betekent een herwaardering van het beroep. Met de patiënt als winnaar. En een betere gezondheidszorg voor iedereen als eindresultaat.

Dr. Servaas Bingé heeft ondertussen 4 boeken en 1 kookboek op zijn conto staan, Nooit meer naar de dokter is zijn eerste, de basis zeg maar die hij gelegd heeft voor de volgende boeken. Het is een uitgebreide visie op het dokter en patiënt-zijn en hun relatie.
Servaas Bingé start zijn boek met uit te leggen wat het genoom is, hierop stoelt hij zijn hele boek. In dit boek weet hij het zelf nog niet, maar ondertussen is hij een eigen bedrijf, emma.health, aan het uitwerken waarin DNA-analyse centraal staat. Via je eigen genen leer je jezelf écht kennen en kom je te weten wat jouw lichaam echt nodig heeft om zo gezond mogelijk door het leven te gaan. Het genoom dus als de basis.
Dan legt hij in vijf hoofdstukken de belangrijkste componenten uit in de weg naar een gezond leven, naar een healthitude. In begrijpelijke bewoordingen legt hij wetenschappelijke bevindingen uit met behulp van eigen en praktijk ervaringen. Eerst en vooral legt hij de verschillende systemen in ons lichaam uit en hoe deze op een perfecte wijze op elkaar inspelen en samenwerken. Een tweede hoofdstuk gaat over het geestelijke aspect en het derde over voeding. In zijn volgende boeken gaat hij op deze laatste nog dieper in, het mag ondertussen duidelijk zijn dat voeding een zeer belangrijke factor is in een gezond en gelukkig leven. Hij wijdt ook nog een hoofdstuk aan bewegen en een vijfde aan externe factoren waar we als individu weinig invloed op hebben.
Er schuilt een enorme kracht in het menselijk lichaam en de geest om zorg te kunnen dragen voor zichzelf. Genezen ligt voor het grootste deel in handen van jezelf, maar meer nog zou het moeten gaan over gezondheid, preventie dus. Gezonde voeding, een gezonde geest en bewegen zijn drie tools die we al zeker zelf in handen hebben alhoewel de maatschappij het je niet gemakkelijk maakt om de juiste keuzes te maken. Onze genetische achtergrond is zeker ook niet onberispelijk, we starten dit leven allemaal met een zekere genetische belasting, maar over het algemeen is onze vertrekbasis in dit leven gezond te noemen. Maar ook in verband met de externe factoren zijn er toch nog gezondere keuzes te maken.
Nooit meer naar de dokter is een zeer goed basisboek dat je duidelijke inzichten verschaft in de weg naar een gezond leven, 'gezondheid in eigen hand'. Je begint je af te vragen waarom we op school hierin niet onderricht worden? Adviezen krijgen is één ding, maar uitleg krijgen waarom deze adviezen nuttig zijn, zorgt pas écht voor begrip en verandering. Het mag duidelijk zijn dat onze samenleving toe is aan economische, ecologische en maatschappelijke veranderingen. Een zijdelingse noot van mijnentwege, maar volgens mij hangt zelfs het overleven van de mensheid hiervan af, of toch op zijn minst een mooi, gezond en gelukkig persoonlijk leven.
Nog even meegeven dat er enkele podcasts zijn die in gesprek gingen met Dr. Servaas Bingé. Zo is er de website en podcast Loop uit de rat race van Jade en Lobke. Zij hadden ondertussen al drie gesprekken met Servaas Bingé, aflevering 19 over intermittent fasting, afl. 35 over het immuunsysteem naar aanleiding van zijn boek Immuun en afl. 51 waarin de Emma Health DNA-analyse van Lobke en Jade worden besproken naar aanleiding van hun marathonprestatie, een aanrader om hier ook eens naar te luisteren.
Eerder: De lijst, 16:8 Intermittent fasting, Immuun (Kijk ook onder het label non-fictie voor meer boeken rondom voeding en gezondheid)

Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts (2017) - 357 blz.

Geen opmerkingen: