maandag 1 maart 2021

Immuun - Servaas Bingé

Blijf gezond, bewaak je weerstand
Je wordt om de oren geslagen met gezondheidsinformatie. Tips & tricks om je immuunsysteem te boosten, zijn wijdverspreid. Iedereen heeft een mening, maar wie kan fabels nog van feiten onderscheiden?
In zijn vierde boek neemt arts Servaas Bingé ons mee op een reis door het fascinerende immuunsysteem en legt uit hoe we ziek worden. Hij vertaalt de laatste wetenschappelijke inzichten rond immuniteit naar helder advies waarmee je jouw levensstijl kan optimaliseren.
Na het lezen van dit boek weet je precies hoe je met voeding, stressreductie, slaap en beweging je afweersysteem kan versterken. Je krijgt inzicht in het verband tussen voeding, inflammatie en een gezonde darm én leert kritisch kijken naar de vele gezondheidstips & tricks.

Servaas Bingé maakte van de nood een deugd, aangezien er door de covid-19 pandemie weinig of niets te doen is, richtte hij zijn pijlen op het schrijven van een nieuw boek, helemaal in het teken van deze pandemie dan ook nog eens. En zo verscheen Immuun van zijn hand.
Hij ruimt in het boek plaats in om bijvoorbeeld vaccinatie uit te leggen, de soorten en hoe ze in hun werk gaan. Zeer actueel nu de vaccinatiecampagne volop van start is gegaan. Hij legt ook uit hoe je ziek wordt door bacteriën en virussen en hoe het ziekteproces verloopt. Heel wetenschappelijk maar zoals we gewoon zijn van Bingé heel begrijpelijk uitgelegd voor een leek. Het ander hoofdstuk behandelt dan hoe immuniteit werkt en hoe ons immuunsysteem opgebouwd is.
In het boek is het Bingé er dan ook vooral om te doen hoe we zelf onze immuniteit kunnen verbeteren. Hij behandelt vier factoren die invloed hebben op ons lichaam en de optimale werking van ons immuunsysteem en die we zelf kunnen beïnvloeden, voeding, beweging, voldoende slaap en stress management. In een voorlaatste hoofdstuk behandelt hij de micronutriënten die essentieel zijn voor ons immunologisch welbevinden, hij bespreekt hier de belangrijkste vitaminen, mineralen en fytonutriënten. En het laatste hoofdstuk is dan gereserveerd voor recepten die kunnen helpen, hiervoor heeft hij weer de hulp ingeschakeld van health coach Anouk Brackenier, zij stopte haar ziel en passie in de creatie van allerlei nieuwe recepten.
Echt een boek geschreven op maat van de huidige gezondheidscrisis. Bingé heeft er een super interessant boek van gemaakt dat heel vlot leest, je begrijpt nu absoluut beter hoe het zit met dat virus dat nu al een jaar ons leven domineert. Een aanrader, net zoals zijn eerdere boeken.
Eerder: De lijst, 16:8 Intermittent fasting (Kijk ook onder het label non-fictie voor meer boeken rondom voeding en gezondheid)

Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts (2020) - 206 blz. (156-193 recepten)
 

Geen opmerkingen: