maandag 16 november 2020

16:8 Intermittent fasting - Dr. Servaas Bingé

Met intermittent fasting naar een gezonder gewicht
Vasten of 'intermittent fasting' is wereldwijd uitgegroeid tot een van de populairste eetpatronen. Maar hoe kan niet eten nu gezond zijn? Het vloekt met de klassieke dieetleer die beweert dat je metabolisme een vuurtje is dat je moet blijven aanwakkeren. Het is een hardnekkige mythe, intussen genadeloos ingehaald door de wetenschap.
Vasten biedt enkele sterk onderbouwde gezondheidsvoordelen. Het bevordert de spieropbouw, leidt tot gewichtsverlies, versterkt je immuunsysteem en vertraagt het verouderingsproces. Bovendien leert je lichaam het onderscheid tussen een waar hongergevoel en een craving, zodat je makkelijker aanvoelt dat die zak chips om 10 uur 's avonds niet écht nodig is.
Tijdens zijn begeleiding van topatleten maakte arts Servaas Bingé kennis met 'intermittent fasting'. In dit boek beschrijft hij hoe vasten iedereen gezonder kan maken en op het juiste gewicht kan brengen. Servaas schuift de 16:8 methode naar voren: 16 uur lang vasten en eten binnen een tijdsspanne van 8 uur. Verder legt hij uit wat er met je lichaam gebeurt tijdens het vasten en geeft hij een eenvoudig stappenplan met lekkere recepten om zelf aan de slag te gaan.

Servaas Bingé is huisarts én sportarts en zodanig ontmoet hij heel wat verschillende mensen. In zijn huisartsenpraktijk had hij echter het gevoel dat hij zijn patiënten niet structureel kon helpen, er worden vaak enkel maar symptomen behandeld. Als sportarts krijgt hij meer de vraag hoe je als sporter zo gezond mogelijk kan leven, ze hebben immers prestaties te leveren.
Vanuit deze ervaringen begon Bingé na te denken. Bewust in het leven staan, aan zelfonderzoek doen en je gezondheid in eigen handen nemen, zo kan je de aandacht verleggen naar het voorkomen van problemen in plaats van te focussen op klachten. Daarbij onderkent Bingé absoluut niet de waarde van ons Belgische curatieve systeem, maar het zou een en-en-verhaal moeten zijn. 
Dr. Servaas Bingé slaagt er in dit boek zeker in om de lezer warm te maken voor intermittent fasting, eten in een tijdvenster van 8 uren en de overige 16 uur vasten. Hij legt op een begrijpelijke wijze uit waarom dit zo goed is voor je lichaam en hoe het komt dat je door te vasten je juist energieker en gezonder gaat voelen. En het hoeft allemaal nog eens niet zo moeilijk te zijn, je kan rustig opbouwen en je hoeft je in principe niets te ontzeggen. Hij belicht dit systeem dat steeds meer zijn ingang vindt, vanuit wetenschappelijk oogpunt maar ook vanuit zijn eigen ervaringen en van zijn patiënten.
Op het einde heeft hij ook een hoofdstuk ingelast met recepten, beginnende met de fast breakers, de eerste maaltijd van de dag en dan de dinners. Uiteraard ook wat recepten voor snacks en desserts. Hiervoor heeft hij wel de hulp ingeschakeld van Anouk Brackenier, de health coach met wie hij nauw samenwerkt. Op de facebookgroep De Lijst worden dagelijks foto's en nieuwe recepten gepost.
Voor diegenen die interesse hebben om hun gezondheid zelf in de hand te nemen, is dit een uitstekend boek met een goede wetenschappelijke achtergrond en met vele praktische tips. Een aanrader!
Eerder: De lijst (Kijk ook onder het label non-fictie voor meer boeken rondom voeding en gezondheid)

Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts (2020) - 183 blz. (130-183 recepten)

Geen opmerkingen: