Eet jezelf gezond(er)
We beseffen het ondertussen wel: voeding bepaalt in grote mate onze levenskwaliteit en gezondheid. Maar onze voedingsgewoontes veranderen blijkt aartsmoeilijk. Vermageringsdiëten leunen op louter wilskracht en zijn gedoemd om te falen. Arts Servaas Bingé kiest voor een structurele aanpak. Met 'De Lijst' ontwikkelde hij een onderbouwde methode waarmee je de juiste mindset creëert om jouw voedingspatroon te optimaliseren en gezonde voeding opnieuw de plaats te geven die het verdient.
De opzet is simpel maar streng: gedurende 10 dagen ga je enkel eten wat er op De Lijst staat. Dat is de eliminatiefase. Daarna begint het herprogrammeren en ga je stap voor stap de voedingsmiddelen introduceren die zorgen voor een lagere ontstekingsgraad en jou beter en energieker doen voelen. Geen valse beloftes: de Lijst volgen zal de eerste dagen niet altijd even makkelijk zijn maar na een week voel je gegarandeerd het verschil.
Meer dan een boek is De Lijst een oproep: sta bewust in het leven, doe aan zelfonderzoek en neem je gezondheid in handen, dat is het grootste cadeau dat je jezelf kan geven.
Servaas Bingé is (sport)arts, heeft een bloeiende praktijk als huisdokter en is hoofdarts van een wielerploeg Lotto Soudal. In 2017 bracht hij zijn eerste boek uit, Nooit meer naar de dokter, De lijst is zijn tweede. Zijn derde verscheen dit jaar, 16:8
met intermittent fasting naar een gezonder gewicht. Binnenkort verschijnt zijn vierde, Immuun Blijf gezond, bewaak je weerstand. Boeken over voeding en een gezond en beweeglijk (als in sportief) leven dus.
Grieks arts en grondlegger van de geneeskunde Hippocrates wist het in de vijfde eeuw v. Chr. al te vertellen: Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel. Deze stelling valt de laatste jaren niet in dovemansoren. Vele artsen, onderzoekers en voedingsdeskundigen treden deze stelling ondertussen bij en is er al heel wat onderzoek naar verricht ook. En zo langzamerhand begint het door te dringen tot de grotere lagen van de bevolking, 'De preventieve arts laat een patiënt zijn eigen verhaal in handen nemen' zeg Servaas Bingé.
In dit boek geeft hij een praktische lijst mee wat je in de eerste fase nog wel kan eten en wat niet. Zo kan je daarna de verschillende voedingsmiddelen een voor een terug introduceren en ontdekken aan welke je gevoelig bent. Zijn doel is dat je je uiteindelijk gezonder gaat eten en je energieker gaat voelen. Hij geeft ook een shoppinglijstje mee en recepten voor een tiendaagse menu mocht je dit willen.
Het is niet alleen een praktisch boek, in het vijfde hoofdstuk besteedt hij aandacht aan de onderliggende processen van het lichaam en dit zonder al te wetenschappelijk te zijn.
De lijst is een boeiend boek, gemakkelijk te lezen en absoluut een aanrader. Onder het label 'non-fictie' vind je nog enkele boeken hieromtrent zoals o.a. van Dr. Michael Mosley.
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts (2019) - 156 blz. (117-155 recepten)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten