De tegendraadse aanpak voor een goed leven
Van populair weblog naar New York Times-bestseller is dit hét boek voor zelfhulphaters! Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo'n behoefte aan hebt. Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend.
Mark Manson (1984) is auteur en blogger. Zijn weblog (MarkManson.net) kent een groot succes, hij schrijft er over persoonlijke groei, werk, relaties en succes. Uiteindelijk vloeide daar zijn eerste boek uit voort De edele kunst van Not Giving a F*ck, het werd een bestseller en is veelvuldig vertaald. Ondertussen zijn er nog enkele boeken verschenen waaronder Will, een biografie van Will Smith waarvoor de twee samenwerkten.
Dit boek is toch heel wat anders dan andere boeken over het thema, dat lees je al op de achterflap, maar moest je het niet doorhebben dan wordt het wel duidelijk met de onderwerpen van de inhoudsopgave. Een greep eruit: Doe geen moeite, Emoties worden overgewaardeerd, Je bent niet speciaal, De waarde van lijden, Je maakt altijd keuzes, Falen is de weg vooruit, Afwijzing maakt het leven beter. Tegendraads dus zoals de kaft titelt.
Mark Manson weet de lezer absoluut te boeien, hij schrijft gemakkelijk en haalt nogal wat voorbeelden aan waardoor alles nog duidelijker wordt. Je blijft wel best bij de les binnen één hoofdstuk maar tussen de hoofdstukken kan je zeker tijd tussen laten om het te laten bezinken. Doorheen het boek krijg je dan zijn levensverhaal te lezen welk hij ook gebruikt om te staven wat hij zegt.
Vaak kon ik er echt wel inkomen in hetgeen hij schrijft, het leek soms zelfs op mijn lijf geschreven. Het staat inderdaad soms wel in schril contrast met de huidige tijdsgeest van positiviteit, jezelf zijn en willen verbeteren en 'iedereen is speciaal'. Als er één ding is dat je uit dit boek moet halen, is dat normaal en gewoon zijn dé termen zouden moeten zijn, maar er staat natuurlijk nog veel meer in.
De edele kunst van Not Giving a F*ck is een boek om over na te denken en geeft eindelijk ook eens tegengewicht aan heel de zelfhulpcultuur in onze samenleving en dat iedereen zich speciaal en uitzonderlijk moet voelen. In de westerse maatschappij dan toch, mensen met niet veel middelen en andere werelddelen zullen het waarschijnlijk wel anders zien, misschien staan zij wel veel dichter bij de kunst van zelfrelativering.
Uitgeverij: A.W. Bruna (2017) - 220 blz.
Oorspronkelijke titel: The Subtle Art of Not Giving a F*ck
Vertaling: Annoesjka Oostindiër en Henk Popken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten