zondag 15 januari 2023

Een storm van zwaarden #2 - George R.R. Martin

Het lied van ijs en vuur: Bloed en goud
Onverminderd geselen kleine en grote veldslagen het continent Westeros. Het Huis Lannister heeft zijn greep op de IJzeren Troon verstevigd, maar het zwarte schaap van de familie, Tyrion Lannister, verzet zich in stilte tegen zijn zuster, die zowel zijn vader als zijn verwende neef manipuleert.
Robb Stark heeft andere problemen. Hij is gedwongen zijn jonge koninkrijk te verdedigen tegen de plunderingen van de verraderlijke Grauwvreugd-clan, die het noorden wil opeisen.
Ook Jon Sneeuw staat voor een moeilijke keuze: vertrekken van de Muur of het hoofd bieden aan de strijdmacht die aan de andere kant optrekt? Een continent verderop nemen de krachten van Daenerys Stormgeboren en haar draken met de dag toe.

****

Een Storm van Zwaarden - Bloed en Goud is deel twee van het derde boek in de Game of Thrones-serie, Het lied van ijs en vuur. Omdat het derde boek wel heel erg dik werd, is het gesplitst in twee delen, dit is dus gewoon het vervolg van deel één.
Er zijn enorm veel personages in deze serie alsook vele verschillende verhaallijnen. Elk hoofdstuk vertelt nog steeds één verhaallijn vanuit het perspectief van één van de hoofdpersonages. En het is nog altijd zo dat je een voorkeur hebt voor bepaalde personages en je een andere wat minder vindt. Naar het einde toe waren er dan weer hoofdstukken die goed aansloten op elkaar ook al waren ze geschreven vanuit een ander personage, maar dit was wel interessant en boeiend. De hoofdstukken zijn anders immers vrij kort en je moet er toch telkens weer wat moeite voor doen om je steeds opnieuw in te leven in de andere setting.
George R.R. Martin heeft er een boeiend verhaal van gemaakt waar je gemakkelijk aan verslaafd raakt. En daarbij komt hij tussendoor verrassend uit de hoek, net zoals er nieuwe personages bijkomen, verdwijnen er evengoed, hoofdpersonages durven zelfs gedood worden, een gegeven dat je minder tegenkomt in boeken. Maar met al die oorlogen en vechtpartijen in deze boeken zou het al raar zijn als er al eens niemand van de hoofdrolspelers sneuvelde.
Het mag dan wel een fantasy-serie zijn, de boeken lezen als een roman, eentje met veel geweld wel te verstaan, maar ze komen zeer realistisch over en je kan helemaal meeleven met sommige personages. De auteur schrijft trouwens ook met humor, de dialogen tussen spelers of hun bedenkingen werken soms echt wel op de lachspieren.
Wat dus begon met het vinden van het eerste boek via de boekenjagers is zo langzamerhand aan het uitgroeien tot een verslaving, boek vier of deel vijf als je wil, ligt al klaar en zal dus binnenkort hier ook wel de revue passeren.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2002) - 558 blz. (559 - 607 appendix)
Oorspronkelijke titel: A Storm of Swords
Vertaling: Renée Vink

Geen opmerkingen: