maandag 3 januari 2022

De strijd der koningen - George R.R. Martin

Sinds de dood van koning Robert woeden de opvolgingstwisten om de IJzeren Troon steeds feller voort. Zo schuwt Roberts oudste broer geen middel om zijn aanspraken te bekrachtigen, van zwarte magie tot broedermoord. Vooralsnog zonder resultaat. Duidelijk is dat koningin Cersei alles op alles zal zetten om te heersen tot Roberts zoon volwassen is. Een hele opgave. Want terwijl de vijand oprukt naar de hoofdstad, heeft Cersei haar handen vol aan de vele hofintriges. Daarbij is niet duidelijk wat de geslepen en altijd manipulerende kobold Tyrion Lannister precies in zijn schild voert. De Noordlanden, waar als vanouds de Starks heersen, hebben intussen eigenmachtig een koning benoemd, Robb Stark. Met zijn legers trekt hij op tegen de perfide Lannisters om de moord op zijn vader te wreken. Maar daarbij blijft zijn erfgoed vrijwel onverdedigd achter, open voor een verrassingsaanval.

***

De strijd der koningen is het tweede boek in de reeks Het Lied van IJs en Vuur.
Het boek is net zoals het eerste opgebouwd, in de hoofdstukken worden afwisselend de verhaallijnen van de verschillende personages verteld met de naam netjes bovenaan. Doordat dit het tweede boek is, is het ondertussen gemakkelijker geworden om ze te plaatsen, na zovele pagina's begin je ze immers wel te kennen.
Zoals de titel aangeeft, staat de strijd tussen de personages die menen aanspraak te maken op de troon centraal en worden er wel enkele strijdtonelen beschreven. De hoofdstukken of personages zijn niet allemaal even boeiend om te volgen maar er zijn er meer dan voldoende om je aandacht toch vast te houden en geboeid te blijven, spannend durft het ook al eens worden.
Dit boek vond ik iets minder dan het eerste, eerst en vooral door de verschillende oorlogsscènes maar ook omdat de verhalen van sommige personages in elkaar stuiken, oppervlakkig zijn en nergens toe leiden in dit verhaal. Het neemt echter niet weg dat ik overwegend positief ben over dit tweede deel en er zelfs over nadenk om toch nog te gaan voor de vervolgen. Zo langzamerhand begin je de personages immers in je hart te sluiten en mis je ze zelfs enigszins na het dichtklappen van het boek.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (1999) - 787 blz.
Oorspronkelijke titel: A Clash of Kings
Vertaling: Renée Vink

Geen opmerkingen: