maandag 9 januari 2023

Gered door de boomkikker - Ignace Schops

De grote toekomst van mens en natuur
Wat ons te doen staat om onze toekomst te redden, is eenvoudig. Als we onze drang om in te zetten op de korte termijn kunnen verleggen naar investeren in onze eigen planeet, dan betaalt die investering zichzelf vele jaren lang en met een gegarandeerde winst terug. Het is kiezen voor langdurige bloei op een gezonde aarde.
Aan de hand van het succesverhaal van beschermde natuur in binnen- en buitenland vertelt Gered door de boomkikker hoe industrie, landbouw, politiek en lokale en globale economie elkaar kunnen versterken, en hoe we samen voor een echte omwenteling en een gezonde wereld kunnen zorgen.
Dit boek ontdekt wat we kunnen doen om het tij te keren, en biedt een vernieuwende blik op onze afhankelijkheid van de natuur voor een gezonde samenleving. Het is de weg naar een grote toekomst, als we maar dapper genoeg zijn om de stap te zetten.

Ignace Schops studeerde aanvankelijk informatica maar werd steeds meer aangetrokken door de natuur en meer bepaald door reptielen en volgde dus daarna een opleiding in de groene sector. Sindsdien zet hij zich op verschillende manieren in voor natuur- en milieubescherming. Hij is ondertussen een wereldautoriteit in duurzaam en economisch rendabel natuurbeheer. In 2008 kreeg hij met de Goldman Environmental Prize de 'groene Nobelprijs' voor zijn rol voor het opzetten van het eerste nationale park in België waarvan hij directeur is, het Nationaal Park Hoge Kempen. Van 2014 tot 2021 was hij President van EUROPARC Federation, het grootste netwerk voor natuur in Europa.
Hij begint zijn verhaal met zijn ontmoeting met een boomkikker een dertig jaar geleden, een moment waarin hij glashelder voor ogen zag in welke existentiële noodtoestand onze planeet zich bevindt en niet in het minst door onze wegwerpeconomie. En zo startte zijn niet aflatende zoektocht naar hoe we deze planeet kunnen verzekeren van een duurzame en natuurrijke toekomst en voor hem staan biodiversiteit, klimaat en een hierop gebaseerde economie centraal.
De auteur heeft het boek heel gestructureerd vormgegeven, elk hoofdstuk heeft een goede beknopte inleiding en samenvatting, duidelijk dus. In het eerste hoofdstuk No business on a dead planet, beschrijft hij de toestand waarin onze economie, de natuur en de maatschappij zich momenteel bevindt en welke alarmsignalen onze planeet uitzendt en hoe onze westerse levenswijze een duurzame toekomst in de weg staat. In het tweede hoofdstuk gaat Schops opzoek naar oplossingen voor biodiversiteit, klimaatverandering en het ombouwen van onze industrie en landbouw. En in het derde hoofdstuk gaat hij dan opzoek naar een ander economisch model waarin mens en natuur terug verbonden worden. In het laatste hoofdstuk schetst hij wat wij er zelf aan kunnen doen.
Ignace Schops blijkt een echte verteller te zijn, hij maakt gebruik van verhaaltjes, anekdotes en vele citaten om zijn verhaal kracht bij te zetten, maar hij gebruikt ook vele feiten, cijfers en achtergrondinformatie om zijn verhaal te staven en ondersteunen, het klinkt allemaal zeer volledig en heel erg gestructureerd, stap voor stap verduidelijkt hij zijn visie. Daardoor sluipen er wel momentjes van herhaling in en kan de aandacht door de veelheid van afkortingen, specialistische terminologie en benamingen verslappen.
Toch is het indrukwekkend hoe Schops de lezer meekrijgt in zijn verhaal, hij heeft een boodschap die hij met verve brengt. Meestal leest het boek vlot en hier zitten zijn persoonlijke belevenissen en hetgeen hij bereikt heeft met zijn acties en werk zeker voor iets tussen. Vernieuwend was de link die hij legt tussen natuur en economie, dit zou zomaar de missende schakel kunnen zijn om mensen te engageren om voor een duurzaam beleid te kiezen, naar te streven én actie te ondernemen. 
Think globally, act locally and change personally!

Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo (2022) - 196 blz.

Geen opmerkingen: