maandag 12 december 2022

Een storm van zwaarden #1 - George R.R. Martin

Het lied van ijs en vuur: Staal en sneeuw
Terwijl de winter nadert als een hongerig beest zijn de zeven koninkrijken verdeeld door bloedveten. De mannen van de Nachtwacht die de Muur bewaken, bereiden zich voor op de grote kou en de wandelende doden die haar vergezellen.
In de ijzige streken voorbij de Muur verzamelen zich de vogelvrijen, doorkneed in de wilde magie van de barre ijswoestenij, voor een invasie van het Noordelijke rijk, waar Robb Stark zijn vers gesmede kroon draagt. Robbs zusters zijn verloren, dood of overgeleverd aan de grillen van de wrede kindkoning Joffrey, die over het Zuiden regeert.

****

Een storm van zwaarden is derde boek in de serie Het lied van ijs en vuur en Staal en sneeuw is hier dan weer het eerste deel van. In de chronologische noot vooraan het boek meldt de auteur dat de eerste hoofdstukken het vorige boek overlappen wat betreft chronologie, verder is er dan het vervolg van na de Slag op het Zwartewater.
Net zoals in de vorige boeken gaan de hoofdstukken telkens over een ander personage en is er weinig tot geen overlapping tussen de verschillende verhalen. Sommige hoofdstukken zijn kort, andere ietsje langer en omdat er heel wat verschillende personages zijn, komen ze uiteindelijk maar enkele keren aan bod. Op den duur ontwikkel je een beetje een voorkeur voor bepaalde personages en hun belevenissen maar over het algemeen lezen ze allemaal wel heel vlot en gemakkelijk. De kaarten vooraan het boek blijven handig en ook de namenlijsten achteraan komen zeer van pas, deze lijsten beslaan ondertussen al een kleine 50 bladzijden. Het is onmogelijk om je alle namen eigen te maken maar de allerbelangrijksten begin je te kennen.
De plot steekt goed in elkaar, ik vraag me wel af hoe de schrijver er in slaagt om hierin het overzicht te houden, dat moet een huzarenstukje geweest zijn gezien de hoeveelheid personages.
Dit eerste deel van het derde boek van de serie las goed en de auteur weet je aandacht vast te houden, elk hoofdstuk eindigde ook zodat je uitkeek naar het vervolg. Daarom dat het tweede deel ook al klaarligt, dit deel eindigde immers met een serieuze cliffhanger.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2001) - 573 blz. (575 - 622 appendix)
Oorspronkelijke titel: A Storm of Swords
Vertaling: Renée Vink

Geen opmerkingen: