vrijdag 20 januari 2023

Wat als dit de hemel is? - Anita Moorjani

Anita Moorjani is ervan overtuigd dat je bij geboorte weet wie je bent. Maar je verwerpt deze kennis als je opgroeit en je aanpast aan de samenleving en haar normen. Je neemt verwachtingen over die anderen van je hebben. Als je vervolgens aan al die externe verwachtingen niet kunt voldoen, heb je het gevoel dat je tekortschiet en niet deugt.
Elk hoofdstuk in dit boek stelt zo'n algemene verwachting - een mythe - centraal die de meesten van ons als waarheid hebben aanvaard. Aan de hand van verhalen en voorbeelden uit haar leven vertelt Anita hoe ze heeft ontdekt dat die mythes niet kloppen. Ze laat zien hoe je jezelf kunt terugvinden en leert je geloven in jouw kracht, jouw mogelijkheden en jouw authenticiteit. En ze geeft tips en oefeningen die je zelfvertrouwen een boost zullen geven.

Anita Moorjani werkte in het zakenleven tot ze in 2002 te horen dat ze terminale kanker had. In 2006  genas ze na een 30 uur durende coma en dit veranderde haar leven totaal. Ze kreeg een bijna-doodervaring waarin ze inzichten kreeg die ze wilde delen. Dr. Wayne W. Dyer hoorde van haar en spoorde haar aan om haar ervaringen neer te schrijven en te delen met de hele wereld. En dus kwam in 2012 Dying to Be Me (Ik moest doodgaan om mezelf te genezen) uit dat onmiddellijk op de bestsellerlijst terecht kwam en sindsdien in meer dan 45 talen vertaald werd wereldwijd. 
Wat als dit de hemel is? is haar tweede boek dat verscheen in 2016 en hierin gaat de auteur in op de sociale mythes in onze hedendaagse samenleving. Tien verschillende mythes passeren de revue waaronder Van jezelf houden is egoïstisch, Spirituele mensen hebben geen ego en Vrouwen zijn het zwakke geslacht. Ze gebruikt persoonlijke verhalen, inzichten en ontmoetingen om deze te ontkrachten en dat maakt het meteen duidelijk wat ze bedoeld. Elk hoofdstuk bevat dan ook nog praktische tips en oefeningen indien je er zelf mee aan de slag wil gaan.
Moorjani vertelt op een gemakkelijke en vlotlezende manier haar opgedane inzichten. Ze probeert je te doen beseffen dat je van jezelf moet houden en je gevoelens van angst, schaamte en schuldgevoel, die de cultuur ons vaak oplegt, best voor je eigen welzijn overstijgt, zelfs je fysieke welzijn hangt ervan af.
Vele mensen hebben heel veel aan haar boeken en dat kan ik me helemaal voorstellen. Het boek straalt veel zelfvertrouwen en (zelf) liefde uit en het kan niet anders dan dat je erdoor geïnspireerd raakt. En ze heeft het dan ook nog heel bevattelijk geschreven. Wat als dit de hemel is? is een heel erg mooi boek en absoluut een aanrader.
We zijn allemaal met elkaar verbonden.
Wees gewoon jezelf - je 'ware' zelf! Wees de 'liefde' die je bent.

Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum (2016) - 292 blz.
Oorspronkelijke titel: What if this is Heaven?
Vertaling: Marja de Bruijn

Geen opmerkingen: