maandag 23 januari 2023

Spin - Lars Kepler

Negen witte kogels,
negen tinnen figuurtjes,
één doelwit
Drie jaar geleden ontving Saga Bauer een ansichtkaart met een dreigende boodschap over een pistool met negen witte kogels. Een daarvan was bedoeld voor Joona Linna, en Saga zou de enige zijn die hem kon redden. Inmiddels is er zoveel tijd verstreken dat de dreiging verbleekte tot een vreemde actie. Tot nu.
Aan een boom in Kapellskär wordt een zak gevonden met een bijna volledig vergaan lichaam, in de buurt ligt een melkwit patroon. Wanneer blijkt dat vlak voor elke moord een pakketje wordt verstuurd met een tinnen figuurtje en een complex raadsel, lijkt de politie de mogelijkheid te hebben om de moord te voorkomen. Joona Linna en saga Bauer strijden zij aan zij om de puzzel op te lossen en levens te redden, maar de jacht wordt steeds gevaarlijker. Misschien is het wel onmogelijk om de moordenaar te stoppen, misschien zijn ze al gevangen in zijn web.

*****

Spin is de negende in de Joona Linna-serie en het tiende van het schrijversduo Lars Kepler. Het duo schuwt de duistere kant niet en de misdaden waarmee Joona en Saga mee geconfronteerd worden, zijn dan ook best gruwelijk, aan creativiteit ontbreekt het het echtpaar niet. Nog even melden dat het een pluspunt is voor de lezerservaring als je de vorige boeken in de serie ook gelezen hebt.
Aan het einde van het vorige boek ontving Saga een boodschap en het is nu drie jaar verder. Saga is nog steeds aan het werk bij het detectivebureau waar ze het nog altijd niet naar haar zin heeft. Gedurende deze drie jaar heeft ze het ook nog moeilijk gehad, volgens de politiepsychologe is ze nog steeds niet volledig hersteld om eventuele taken bij de Nationale Operationele Afdeling (NOA) van de politie op te nemen.
Het boek start onmiddellijk al met een spannende scène en je zit meteen middenin het verhaal. En zo gaat het trouwens heel het boek verder, Kepler heeft er net als altijd een heel erg spannend verhaal van gemaakt met op tijd en stond actie, je hoeft je niet te vervelen, integendeel, je blijft automatisch wel bij de les.
De plot is trouwens ook heel erg goed bedacht, alles past netjes in elkaar ook al wordt het pas later duidelijk. Het onderzoekstraject van zowel Joona als Saga is geweldig om te volgen, hoe ze van het ene puzzelstukje naar het andere komen en dan tussendoor nog moeten afrekenen met allerlei moeilijkheden veroorzaakt door hun meerderen, zij kunnen hun onderzoekspistes niet altijd evengoed appreciëren en werken soms zelfs ronduit tegen. Maar dit maakt het verhaal alleen maar spannender en boeiender.
De schrijvers flirten ook nu wel weer met de geloofwaardigheid maar dit kan de leespret absoluut niet bederven. Omwille van de serie is er een soort van persoonlijke ontwikkeling bij Joona en Saga maar deze komt slechts zijdelings aan bod. 
En dan komen we aan het einde van het boek, wat een finale! Goed gevonden, verrassend en spannend. Een aha-momentje, het klonk logisch.
Spin is een heel erg goed boek helemaal in de traditie van de andere boeken uit de serie. Lars Kepler blijft absoluut op mijn favoriete auteurs-lijstje staan.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2022) - 509 blz.
Oorspronkelijke titel: Spindeln
Vertaling: Edith Sybesma

Geen opmerkingen: