maandag 16 januari 2023

Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder - Stefaan Degand

Acteur Stefaan Degand (1978) groeide op in het West-Vlaamse Wevelgem, een dorp dat hij ontgroeide in de grootstad Antwerpen, waar het leven zich verder ontspon.
In een bezwerend en intens proza verhaalt hij over dat leven tot op heden. Over hoe de liefde kwam, en ook weer ging. En terugkwam. Over hoe leven ook maar wat klungelen is. En over eten, lekker, gulzig en veel.
Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder is een middelvinger naar de dood, een ode aan het leven, en een boek dat tegelijk oorverdovend luid en ontroerend stil is.

*****

Stefaan Degand studeerde in 2003 af aan de afdeling Drama van het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen en sindsdien speelde hij in vele theaterproducties en acteerde hij in films en televisieseries.
De auteur vertelt in dit boek over zijn leven vanaf zijn jeugd en dit doet hij met een gemak alsof hij nooit anders gedaan heeft dan schrijven. Het boek is op een speciale manier vormgegeven en geschreven. Eerst en vooral valt de bladschikking op, elke zin of zelfs soms maar één woord begint op een nieuwe regel, van alinea's is er geen sprake. Het lijken soms zomaar wat gedachten die genoteerd staan. En daarnaast staat er geen enkele punt, niet één in heel het boek, behalve in de colofon, daar wel. En dan nog af en toe een zinnetje, of woord in het groot en het vet. Apart. En je zou het in eerste instantie niet zeggen maar uiteindelijk leest het wél als een doorlopend verhaal, je moet het toch maar kunnen.
Het boek is een doorleefd verhaal. Degand heeft in het beperkte aantal bladzijden dat het boek telt toch zeer veel verteld, met overpeinzingen en vanuit zijn gevoelens. In 2017 verloor hij plots zijn vrouw en ongeboren tweede kind, Mila was toen nog geen drie jaar oud. Met dit boek heeft hij geschreven over dit verlies, misschien voor Mila, of ook niet, het boek begint en eindigt wel bij haar.
Toch is dit geen triestig boek, integendeel zelfs. "Alles vertrekt vanuit liefde" schrijft Degand en zo leest het ook. Als adolescent worstelde Degand nogal eens met twijfels en onzekerheden, het was mooi om te lezen hoe hij hiermee omging en ze het hoofd bood. En dit heeft hij op een humorvolle manier gedaan, de lachspieren moeten echt wel werken als je het boek leest.
Samenvattend kun je alleen maar zeggen dat het boek een en al positiviteit uitstraalt en vooral liefde. Degand vertelt over de moeilijke dingen, op een zo integere, grappige en liefdevolle manier dat je alleen maar bewondering kunt hebben, ook gênante situaties vertelt hij met diezelfde flair. Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder is absoluut een heel erg mooi en inspirerend boek en een dikke aanrader!

Uitgeverij: Borgerhoff &Lamberigts (2020) - 189 blz.

Geen opmerkingen: