donderdag 14 juli 2022

Plato & Cola, of het geheim van jouw brein - Veerle Visser-Vandewalle

Over god, vrije wil, creativiteit en hersenonderzoek
als inspiratie van een neurochirurge voor haar adolescente zoon
Neurochirurge Veerle Visser-Vandewalle wilde haar zoon Casper voor zijn achttiende verjaardag een bijzonder cadeau geven: 'Ik heb hem op deze planeet gezet met een lichaam en een stel hersenen, en in dit boek geef ik hem daarvoor de gebruiksaanwijzing mee. In de afgelopen pakweg veertig jaar heb ik in het alledaagse leven dingen geleerd over ons denken. Dingen die me het leven aangenamer zouden hebben gemaakt, mocht ik die kennis hebben gehad toen ik zo oud was als hij nu is.'
Veerle Visser-Vandewalle laat je kennismaken met interessante evoluties en onderzoeken in haar vakgebied, en hoe die verrassend genoeg een inspiratie vormen voor het dagelijks leven. Ze is een wereldautoriteit op het gebied van Deep Brain Stimulation (DBS), elektrische stimuli die via fijne elektroden worden overgebracht in de hersenen van patiënten die lijden aan bewegingsstoornissen (o.a. parkinson) of psychiatrische stoornissen (zoals tourette of smetvrees).
'Maar eigenlijk kunnen we elke dag bij onszelf een mini-DBS uitvoeren', stelt ze. 'Want je kunt het kader waarin je denkt echt wijzigen, als je dat maar wilt. Weten waar je de inspiratie kunt vinden voor een persoonlijk denkmodel, dat is waar het op aan komt.'

Veerle Visser-Vandewalle is neurochirurg aan de universiteitskliniek in Keulen waar ze diensthoofd is van de afdeling Stereotaxie en Functionele Neurochirurgie. Ze is in haar vakgebied bekend over de hele wereld en bij het grote Nederlandstalige publiek als topdokter in de gelijknamige serie op VIER.
Met dit boekje schrijft ze dus voor haar zoon en hoopt ze hem wat mee te geven. Het is dan ook een allegaartje geworden van filosofische bedenksels maar ook van wat wetenschappelijke feiten ivm onze hersens en andere.
Er stonden heel erg interessante dingen in en dat las meestal ook wel vlot. Om er veel van te kunnen navertellen is iets anders en het je bijblijven doet het niet. Dit neemt niet weg dat het je wel even kan verblijden en je af en toe wat kan verder vertellen aan wie er dan ook maar in de geburen was.
De televisieserie heb ik niet gezien maar ik was wel onder de indruk van wat allemaal mogelijk is omtrent neurologische problemen en hoezeer het mensen kan helpen. Vaak zijn het sociaal beperkende situaties en het zijn net deze die toch zo belangrijk zijn in deze samenleving en in het mens-zijn op zich. Dat ze vele mensen nu een oplossing kunnen bieden met deze wetenschap is een grote stap voorwaarts.
Plato & Cola is een tof boekje om te lezen, vlot geschreven en zo leest het ook en af en toe ook met een humoristische noot. Deze auteur maakte indruk als specialiste in haar vak maar zeker ook als mens, vrouw en moeder. Knap. Dat het boekje niet voor iedereen weggelegd is, begrijp ik echter ook.

Uitgeverij: Manteau (2020) - 174 blz.

Geen opmerkingen: