maandag 11 juli 2022

De samaritaan - Cilla & Rolf Börjlind

Iemand die anderen wil helpen is niet altijd een goed mens
Wanneer Olivia Rönning wordt vermist, gaat haar collega Lisa Hedqvist samen met Tom Stilton - die daarvoor zijn zelfgekozen coronaquarantaine in de Stockholm-archipel beëindigt - naar haar op zoek. Het spoor leidt naar een afgelegen vakantiehuisje, dat echter in lichterlaaie staat wanneer ze er aankomen. In de nog nasmeulende resten wordt even later het verkoolde lichaam van een vrouw gevonden.
Intussen is Mette Olsäter, de inmiddels gepensioneerde leidinggevende van Olivia, benoemd tot nationale veiligheidscoördinator rondom de levering van de Covid-vaccins. Maar iemand lijkt er alles aan te doen de transporten te saboteren.

***

Het schrijversduo Cilla & Rolf Börjlind is met dit boek aan de zevende in de serie rond Olivia Rönning en Tom Stilton toe. In Zweden zijn ze gevierde scenarioschrijvers, hun plots hebben een maatschappelijk betrokkenheid en een hoog film-gehalte.
De plot is niet mis maar chaotisch, twee verhaallijnen lopen door en over elkaar en er worden verschillende maatschappelijke problemen aangeraakt, wat teveel van het goede. Toevalligheden spelen ook een te grote rol en komen de geloofwaardigheid niet ten goede.
Eén van de onderwerpen is corona. In dit boek komt het ter sprake als onderdeel waar de samenleving mee te maken heeft, dat vind je in de nieuw verschenen boeken van de laatste 2 jaren wel meer en actueel is dit natuurlijk wel. Het is echter toch geen pluspunt maar eerder storend, de auteurs laten ook nog duidelijk blijken welk hun visie is omtrent dit virus en bijvoorbeeld de genomen maatregelen. Daarnaast hebben ze dan nog een hele verhaallijn uitgewerkt waarin de vaccins en de levering ervan centraal staat en wat ermee kan misgaan.
In een thriller-serie is de uitwerking van de personages belangrijk en doorheen de verschillende boeken leer je ze dan kennen. In het vorige boek in de serie viel dit al voor een groot deel weg maar ook in dit boek is er weinig of geen aandacht hiervoor, ook al geen pluspunt.
Uiteindelijk was het verhaal wel heel interessant en boeiend, hoe het team het onderzoek leidt, was mooi om te volgen. Het gaf toch een voldaan gevoel als aan het einde alle puzzelstukjes op zijn plaats lagen.
De samaritaan is gewoon een goed boek. Het miste echter originaliteit en uitwerking van de personages, de spanningsbogen hadden ook beter gekund. Een minder boek in de serie maar wel eentje dat vlot leest, je hoeft je niet te vervelen.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2022) - 334 blz.
Oorspronkelijke titel: Den barmhärtige samariten
Vertaling: Corry van Bree

Geen opmerkingen: