dinsdag 19 juli 2022

Bruggenbouwers - Jan Guillou

Drie broers, twee oorlogen, één eeuw
Hun vader en oom waren door de zee meegenomen. Dergelijke tragedies hoorden bij het ruwe leven aan de Noorse westkust. De drie broers Lauritz, Oscar en Sverre moesten hun toevlucht zoeken in de stad.
Ze hadden anoniem kunnen blijven en in de geschiedenis kunnen verdwijnen. Maar het lot beschikte anders. Bij toeval trokken de drie de aandacht van een weldoener en kregen ze de kans om in Duitsland te worden opgeleid tot ingenieur. In 1901 studeerden ze af, met een glanzende carrière in hun geboorteland in het verschiet. En toch had het leven voor hen heel wat anders in petto. Ze verdwaalden in de wereld. Bruggenbouwers volgt de drie broers op hun dwaaltocht, van besneeuwde Noorse vlaktes via Duitse aristocratische salons tot de savannes van Oost-Afrika.

****

Jan Guillou is een Zweeds auteur en journalist. In 1986 kwam zijn eerste roman uit over de fictieve militaire spion Carl Hamilton in de dertiendelige Coq Rouge-reeks waarvan er vijf naar het Nederlands zijn vertaald. Carl Hamilton is ondertussen ook een personage in films en series. Guillou schreef ook een trilogie over de tempelier Arn Magnusson waarvan het eerste deel in 1998 verscheen. In 2011 startte hij dan met de epische serie De grote eeuw waarvan Bruggenbouwers de eerste is en vorig jaar verscheen het laatste deel in deze serie.
Als journalist werd Guillou internationaal bekend door zijn onthullingen over een schandaal dat zich afspeelde bij de Zweedse geheime dienst. Voor die onthullingen werd hij vervolgd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden.
De drie broers zijn nog jong als het verhaal start en het eerste hoofdstuk verhaalt hun start na de dood van hun vader. In het tweede hoofdstuk studeren ze af in Dresden, daarna start het verhaal pas echt. Afwisselend worden de belevenissen van de broers in hun verschillende werelden verteld. Het is echt een historische roman, de auteur verteld doorheen hun belevenissen de gebeurtenissen van de wereld, de auteur heeft zich danig goed geïnformeerd. In zijn woord van dank aan het einde verteld hij waar hij zijn inspiratie over bijvoorbeeld het ingenieursleven op de Noorse hoogvlakte vandaan heeft. Het is duidelijk dat hij een grondige research gedaan heeft, ook op geschiedkundig vlak. Ik heb er alleszins een heleboel van opgestoken. Dit eerste deel eindigt dan in Berlijn 1919, maar niet voordat we in de koude Noorse hoogvlaktes vertoefd hebben maar ook in de hitte van Oostelijk Afrika.
Het boek behandelt dus verschillende onderwerpen, zo werpt het licht op slavernij en kolonialisme, het ontstaan en verloop van de Grote Oorlog, gaat het over bruggen bouwen en spoorlijnen aanleggen, zelfs de klassenstrijd en feminisme passeren de revue, maar er komt nog veel meer aan bod. En dit verteld Guillou allemaal zodanig dat je helemaal geïnteresseerd blijft.
Rond dit alles heeft de auteur dan een schitterend verhaal geweven waarvan je de personages in je hart sluit. Het leest enorm vlot, hij heeft zijn personages heel goed uitgediept en weet er daarnaast nog een spanning in te leggen zodat je niet anders kan dan verder lezen.
Dit is een boek waarvan je niet anders dan onder de indruk kan zijn en nieuwsgierig naar het vervolg, deel twee zal niet lang op zich laten wachten. Bruggenbouwers is zeer zeker een aanrader, een historische roman zoals het hoort!

Uitgeverij: Prometheus (2012) - 517 blz.
Oorspronkelijke titel: Brobyggarna
Vertaling: Bart Kraamer

Geen opmerkingen: