maandag 18 juli 2022

De kraamhulp - Esther Verhoef

Als Didi na een zware bevalling van haar eerste kindje aan bed is gekluisterd, is ze dolgelukkig met de hulp van de kraamverzorgster. De baby is lief en gezond, maar Didi's herstel gaat langzaam.
Miriam, werkzaam bij de politie Rotterdam, kan de plotselinge dood van haar broer niet verwerken. Ze vermoedt kwade opzet van zijn mooie weduwe Hennequin. Tijdens haar zoektocht naar Hennequins verleden groeit bij Miriam de overtuiging dat ze te maken heeft met een levensgevaarlijke psychopate. En juist deze vrouw heeft zich onmisbaar gemaakt in het jonge, kwetsbare gezin...

***

Esther Verhoef is een van de succesvolste schrijvers van Nederland maar ook in het buitenland oogst ze succes, haar boeken werden dan ook meerdere malen bekroond en genomineerd. Aanvankelijk schreef ze vooral columns in diverse tijdschriften en boeken over dieren, die in vele landen vertaald werden. In 2003 debuteerde ze samen met haar man Berry Verhoef onder het pseudoniem Escober met Onrust, samen brachten ze 5 harde actiethrillers uit. In 2006 publiceerde ze alleen en onder haar eigen naam haar eerste psychologische thriller Rendez-vous en vanaf toen werd ze bekend onder het grote publiek.
Een verhaal dat opgebouwd is rond een pas bevallen koppel dat zeker hulp nodig heeft omwille van de bedlegerigheid van de moeder, dat kan niet anders dan tot de verbeelding spreken. En de auteur heeft zich hier inderdaad helemaal uitgeleefd, wat er gebeurd is werkelijk horror te noemen.
Heel het verhaal is opgebouwd rond twee verhaallijnen en personages. Er is dus het pas bevallen koppel dat helemaal weg is van de kraamhulp die ze krijgen, de bewondering van de moeder en de vader voor haar hulp is grenzeloos. Hoe verder je komt in het boek, hoe onwerkelijker het wordt, Verhoef heeft zich hier volledig laten gaan, het realiteitsgehalte in het boek komt hiermee echt wel onder druk te staan.
Dan is er de zoektocht van Miriam naar haar schoonzus die ze verdenkt van betrokkenheid bij de dood van haar enige broer. Dit persoonlijke onderzoek volgen, was boeiend.
In feite was het wel een goede plot maar de uitwerking ervan was minder. De twee verhaallijnen liepen netjes naast elkaar en vertoonden verder in het verhaal dan meer en meer raakpunten. En toch bleven ze gescheiden naast elkaar lopen. Aangezien het boek niet zoveel pagina's heeft, bleef de uitwerking dus redelijk summier en dat is een gemiste kans, de plot stond er immers.
Ook de uitwerking van de personages bleef vlak en dit had absoluut beter gekund. Het klonk allemaal wat ongeloofwaardig en plotwendingen verliepen dan ook abrupt.
De kraamhulp had op zich dus een goed verhaal maar was ongeloofwaardig en de uitwerking liet te wensen over, wat ook kon gezegd worden over de personages. Toch een derde ster omdat het boek echt wel vlot las, spannend was en soms verrassend uit de hoek kwam.

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2014) - 328 blz.

Geen opmerkingen: