zaterdag 9 april 2022

Wie vlucht en wie blijft - Elena Ferrante

Lila en Elena, de twee meisjes die we voor het eerst ontmoetten in De geniale vriendin, zijn nu volwassen vrouwen. Lila, die op haar zestiende trouwde en een kind kreeg, heeft inmiddels haar man, huis en luxeleven verlaten en werkt in een fabriek om rond te kunnen komen. Elena heeft de universiteit doorlopen en een succesvolle roman geschreven. Voor haar staan de deuren open naar een andere wereld, ver weg van de Napolitaanse wijk waar ze opgroeide.
Beide vrouwen vechten tegen wat de wereld van hen verwacht: berusting in het moederschap, onwetendheid en onderwerping. Ze zoeken hun weg in de vrijheden en kansen die de jaren zeventig lijken te bieden. Hoe verschillend hun zoektochten ook zijn, hun levens blijven met elkaar verbonden door een sterke, onbreekbare band.

**

Elena Ferrante schreef met Wie vlucht en wie blijft de derde in de vierdelige serie van De Napolitaanse romans. Lila en Elena zijn midden twintig en we zijn nu dus begin jaren zeventig. Het is een onrustige periode van betogingen, feminisme, geweld en klassenstrijd, er is een woelige strijd gaande tussen fascisme en communisme. Het boek geeft een goed beeld weer van deze opmerkelijke tijd en van het Italiaanse leven in de drukke havenstad Napels toen.
Middenin deze periode proberen de twee hartsvriendinnen zich ieder op hun eigen wijze staande te houden en hun eigenheid te vinden. Hun familie en vrienden maken het hun niet gemakkelijk en soms zitten ze zichzelf ook nog eens in de weg. Het verhaal wordt verteld vanuit de belevingswereld van Elena en het is vooral haar leven dat we meemaken, de delen met Lila zijn minder uitgebreid beschreven.
Buiten het tijdsbeeld dat we meekrijgen, is de rest van het boek veel minder interessant en soms zelfs wat op het saaie af. Elena was tijdens haar studieperiode goed op weg om een boeiende persoonlijkheid te worden maar ze glijdt af naar een zekere trivialiteit, haar puberale verliefdheid ten opzichte van Nino is ze nog altijd niet verloren en lijkt zelfs de reden van haar bestaan te worden. Het boek wordt er daardoor niet boeiender op.
Wie vlucht en wie blijft beloofde in eerste instantie zeer interessant te worden omwille van de tijdsperiode waarin het zich afspeelt, er waren toch wel wat aanzetten om hierover meer te kunnen vertellen en er werden ook verschillende interessante onderwerpen aangestipt. Maar het verhaal gleed dus af naar saaie beschrijvingen van amoureuze perikelen en wat familiale kwesties. Psychologisch valt er nog wel een en ander van te zeggen en ook de ontwikkeling van de relatie tussen Elena en Pietro klonk zeer realistisch maar verder was het een maar een vlak en traag verhaal zonder diepgang. Een gemiste kans.

Uitgeverij: Wereldbibliotheek (2016) - 415 blz.
Oorspronkelijke titel: Storia di chi fugge e di chi resta
Vertaling: Marieke van Laake

Geen opmerkingen: