Het virus als kantelpunt
In de Franse cultfilm La haine tuimelt een man uit een vijftig verdiepingen tellend gebouw. 'Jusqu'ici tout va bien, jusqu'ici tout va bien, jusqu'ici tout va bien', prevelt hij tijdens zijn val. Het doet denken aan de wereld vóór corona. In dit boek legt Nick Meynen uit dat de pandemie geen accident is. Noch een straf van god, wraak van Moeder Natuur of kwestie van karma. Ze is wel een logische consequentie van de politieke keuzes die onze beleidsmakers al decennialang maken, keuzes die mens en planeet verdrinken in het ijskoude water van de egoïstische berekening. Er is geen weg terug naar normaal, stelt Meynen, want niets aan de precorona-economie was normaal. 'Dit verdient een breed en internationaal publiek', schreef Naomi Klein over Frontlijnen, zijn vorige boek dat ook werd opgenomen in het lijstje van de tien beste boeken over klimaatverandering van het Amerikaanse jongerentijdschrift Teen Vogue. Met De val van Icarus bevestigt hij alle lof.
Nick Meynen is van opleiding geograaf en behaalde later nog postgraduaten in conflict & development en internationale researchjournalistiek. In 2010 kwam zijn eerste boek uit en er volgden er nog vier. Hij bracht heel wat tijd door in Indië en Nepal en dat is meteen het onderwerp van zijn eerst boek, een journalistiek reisverhaal, 'Nepal. Nieuwe wegen in de Himalaya'. Daarna schreef hij een zelfrelativerend en tragikomisch wandelverhaal 'Wandelen met Flora', over de 1000 km lange tocht van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee langs de Pyreneeën met baby Flora op de rug. Hij volgde trouwens ook nog een cursus Literature, writing & media. In zijn volgende boeken richt hij zich meer op de klimaatproblematiek vanuit economisch, wetenschappelijk, politiek en geschiedkundig perspectief, hij is actief in de Europese milieubeweging.
In De val van Icarus gebruikt Meynen het corona-virus als scharnierelement en hij spreekt zelfs van een post-corona tijd. Het boek is opgebouwd in drie delen. In deel 1 schetst hij hoe deze covid-19 pandemie zich heeft kunnen ontwikkelen en dit was op zijn zachtst gezegd verhelderend. Het blijkt absoluut geen toeval te zijn dat deze en andere epidemieën zich ontwikkelen en dat er duidelijk verbanden met ons economische systemen zijn en zodoende met de klimaatontwikkelingen. In deel 2 spreekt hij over geopolitiek en de macht van multinationals en deel 3 gaat over #BeterNaCorona waar hij 5 concrete voorstellen doet over de voedselketen, mobiliteit, mijnbouw, de coronafactuur en werk.
Dit is een geweldig interessant en helder boek dat de corona-pandemie in perspectief zet en het opent zeker je ogen, als ze al niet open zijn natuurlijk. Ik heb er alleszins heel wat van opgestoken, het had vaak een verwonderend effect op mij. Een dikke aanrader deze De val van Icarus.
Uitgeverij: EPO (2020) - 148 blz.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten