zaterdag 16 april 2022

Het jaar van het varken - Carmen Mola

Na het verlies van haar zoon heeft hoofdinspecteur Elena Blanco de politie verlaten. Hoewel haar team stiekem hoopt dat ze ooit zal terugkeren, denkt Elena daar heel anders over. Maar als haar opvolger Chesca spoorloos verdwijnt, kan ze het toch niet laten zich met de zaak te bemoeien.
Chesca blijkt een heftig verleden te hebben verborgen, waarmee ze eindelijk voorgoed wilde afrekenen. Langzaam ontdekken Elena en haar team de waarheid over Chesca's vreselijke jeugd en haar plan voor ultieme wraak. Het leidt hen naar een oude varkensboerderij, die het middelpunt blijkt van een gruwelijk complot. Het team begint zich af te vragen of ze Chesca ooit écht gekend hebben... en of ze nog op tijd zijn om haar te redden.

*****

Carmen Mola, het pseudoniem van drie samenwerkende mannelijke auteurs, schreef met Het jaar van het varken het laatste deel in de trilogie rond Elena Blanco. De vorige twee boeken waren al heel goed maar dit is een boek dat daar absoluut nog bovenuit schiet.
Als je al dacht dat het niet gruwelijker kon na de twee vorige boeken, wel dan heb je verkeerd gedacht. Het kan, het is in dit boek pure horror, zo erg dat je af en toe de neiging hebt om het niet te willen lezen, zo ijzingwekkend.
Elena is reeds een jaar weg bij de politie maar wanneer ze hoort dat haar collega en vriendin verdwenen is, kan ze niet anders dan zich toch terug in het team te smijten. En in dit onderzoek hebben ze elkaar echt wel nodig want het is té veel en ze hebben dan ook nog extreem weinig aanknopingspunten. Toch slagen ze er in om met de kleinste anomalie die ze kunnen vinden, sporen op te pikken en hun samenwerking is hier absoluut noodzakelijk. Dit is zó goed opgebouwd en een waar huzarenstukje, hoe ze dat met toch drie verschillende auteurs voor elkaar hebben kunnen krijgen, is opmerkelijk. En dan slagen ze er ook nog in om er ongelooflijk verrassende plotwendingen in te steken dat je niet anders kan dan uitermate onder de indruk te zijn. Het spreekt voor zich dat het daardoor super spannend is, een roller coaster pur sang.
Het jaar van het varken is een knaller van een afsluiter van de trilogie, het is een boek met een zekere diepgang ook. Het politiewerk wordt onder de loep genomen, het werken in een team en wat het met de teamleden doet, hun onderlinge relaties en verhoudingen, zelfs de aanwerving van nieuwelingen komt hier naar boven en dan natuurlijk ook de obligate bemoeienissen of tegenwerkingen van de superieuren. Maar het is vooral een zéér goed geconstrueerd verhaal met zulk een verrassende wendingen dat je op het tipje van je stoel zit, zó spannend! Een top boek van een geweldig goed schrijverstrio.

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2022) - 397 blz.
Oorspronkelijke titel: La Nena
Vertaling: Imke Zuidema

Geen opmerkingen: