zaterdag 30 oktober 2021

De zigeunerbruid - Carmen Mola

Susana Macaya verdwijnt na haar vrijgezellenfeest. Haar lichaam wordt twee dagen later gevonden, haar tutu doordrenkt met bloed. Even wordt gedacht dat de aanstaande bruid nog leeft, tot blijkt dat het een made is die uit haar oogkas kruipt...
De even kleurrijke als ervaren inspecteur Elena Blanco ontdekt dat Susana's zus Lara zeven jaar geleden op dezelfde vreselijke wijze aan haar einde kwam, ook op de vooravond van haar huwelijk. De moordenaar van Lara zit momenteel echter zijn straf uit.
Twee gruwelijk vermoorde bruiden, een veroordeelde dader die mogelijk niet de juiste is en een inspecteur die achtervolgd wordt door een diep persoonlijk trauma. De zigeunerbruid is een macabere, bijzonder scherp en snel geschreven literaire thriller van een van de belangrijkste Spaanse thrillerauteurs van dit moment.

****

Carmen Mola is een fenomeen in Spanje. De auteur won de Premio Planeta 2021 en zorgde bij het in ontvangst nemen van de prijs voor een verrassing van formaat, het was geen vrouw maar drie bekende mannelijke thrillerauteurs die hun opwachting maakten, Agustín Martínez, Jorge Díaz en Antonio Mercero. De drie zijn ook scenarioschrijvers en werkten mee aan enkele TV series. En toen kwamen ze samen om thrillers te schrijven onder het pseudoniem Carmen Mola. Tot die dag 16 okt. 2021 was het een raadsel wie Mola was, vele geruchten deden de ronde. En succes hebben de mannen, hun boeken worden in verschillende landen vertaald. De zigeunerbruid is het eerste deel in een trilogie rond Elena Blanco.
Mola heeft enkele boeiende personages geïntroduceerd ook al charmeren ze niet altijd en kun je je bedenkingen hebben bij hun niet zo gewone karaktertrekken of manieren van omgaan met mensen. Dat maakt het natuurlijk ook direct interessanter, het is eens wat anders en we zijn ook allemaal verschillend. Elena Blanco heeft een team onder haar hoede en deze springen ook al eens uit de band. De uitdieping van hun karakters is hier niet erg aanwezig maar misschien komt dit wel in de andere delen.
De auteurs hebben met dit boek toch echt wel blijk gegeven dat ze een zeer goede plot in elkaar kunnen zetten met zeer visuele elementen. Het zijn dan ook scenarioschrijvers en ze schuwen de plastische beschrijvingen van de gruwelijke moorden niet, het is geen boek voor watjes dus. Er zijn ook wel wat verrassende plotwendingen in het verhaal die zorgen dat je steeds geboeid blijft en wil verder lezen, zo vlug mogelijk zelfs, de spanning stijgt met elke bladzijde. Knap gedaan van de auteurs. En dan eindigen ze met een serieuze cliffhanger die je reikhalzend doet uitkijken naar het volgende boek.
De zigeunerbruid is een geweldig goede thriller geworden. Het heeft een steengoed verhaal en is super spannend. Net geen vijf sterren maar toch een dikke vier.

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2019) - 411 blz.
Oorspronkelijke titel: La novia gitana
Vertaling: Imke Zuidema

Geen opmerkingen: