De schijnbare zelfmoord van goede vriend Finlay Shaw drijft de omstreden rechercheur William 'Wolf' Fawkes uit zijn zelfgekozen isolement. Samen met zijn collega's Baxter en Edmunds duikt hij in Shaws verleden om diens dood te kunnen verklaren. Het wordt een race tegen de klok, want een intern onderzoek naar Wolfs rol bij de Ragdoll-moorden wordt steeds intenser. Ondertussen stuit Wolfs onderzoek op vergaande corruptie binnen het korps, en dreigt hij meer te verliezen dan alleen zijn carrière... Zullen Wolf en Baxter hun meest complexe zaak ooit overleven?
****
Daniel Cole heeft met De wolven het derde en laatste deel in de Ragdoll-serie geschreven. De Britse ambulancebroeder schreef Ragdoll oorspronkelijk als een televisiescenario maar aangezien men hierin niet geïnteresseerd was, bewerkte hij het tot een boek en dit had onmiddellijk wel veel succes. Ondertussen staat er zelfs een verfilming op de planning.
In dit boek worden we niet getrakteerd op speciale en gruwelijke moorden maar gaat het wel over de zelfmoord van een goede vriend en collega van het team. Het ongeloof binnen het team is groot, zelfs Wolf keert terug uit zijn vrijwillige ballingschap, hij is helemaal niet overtuigd van de conclusie zelfmoord en duikt in het verleden van zijn vriend. In het boek speelt er dus ook een verhaallijn die start in 1979 met de brand in een pakhuis waar Finlay en zijn partner Christian Bellamy, de huidige hoofdcommissaris, surveillance moesten houden omdat er misschien een deal kan plaatsvinden.
Wat een serieus nadeel is van dit boek, is dat er helemaal wordt verder gebouwd op de twee vorige delen, en als er dan wat tijd tussen zit bij het lezen zoals bij mij, is het toch een moeilijke om alles te kunnen plaatsen, er waren zelfs karakters die volledig uit mijn geheugen verdwenen waren. Dat was dus op zijn minst lastig te noemen maar soms zelfs irritant.
Het verhaal zat wel knap in elkaar, en ook al werd de toedracht al vrij vroeg ongeveer duidelijk, de auteur wist er toch verschillende verrassende plotwendingen in te brengen en dit maakte het verhaal spannend. De zeer humoristische schrijfstijl werd uiteraard ook zeer geapprecieerd en maakte het tot een fijne leeservaring. De spanningen tussen de verschillende personages, al dan niet werk gerelateerd, verhoogden deze nog.
De wolven is een zeer goede afsluiter van deze Ragdoll-serie, maar het is dus wel aan te raden om de boeken wat sneller op elkaar te laten volgen om toch wat beter mee te zijn in de verhaallijn.
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2019) - 347 blz.
Oorspronkelijke titel: Endgame. Ragdoll Book 3
Vertaling: Josee Koning en Rob Oostenrijk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten