maandag 4 oktober 2021

De geheime band tussen mens en natuur - Peter Wohlleben

Over de hartslag van bomen, onze zeven zintuigen en de vraag of planten bewustzijn hebben
Hebben mensen net als sommige dieren een zesde zintuig voor gevaar? Is het mogelijk dat ons reukorgaan superieur is aan de speurneus van de hond? Hoe kan het dat ons immuunsysteem op de kleuren en de geur van het bos reageert? En omgekeerd: kunnen bomen ademhalen? Is er zelfs een soort hartslag bij ze meetbaar? En moeten we planten misschien als intelligente wezens beschouwen?
Opnieuw opent Peter Wohlleben ons de ogen aan de hand van de recentste wetenschappelijke inzichten en zijn eigen ervaringen over verbazingwekkende natuurverschijnselen. En hij laat ons zien dat mensen in veel opzichten nauw verweven zijn met de natuur.

Peter Wohlleben is een Duitse boswachter en een vurig pleitbezorger van ecologisch en economisch duurzaam bosbeheer, hij beheert een 1200 hectare groot gebied in de Eifel waar hij zijn meest recente wetenschappelijke en filosofische inzichten in de praktijk probeert te brengen. Sinds hij in 2015 zijn eerste boek uitbracht, is hij niet weg te branden uit de media. Hij probeert zijn kennis zoveel mogelijk door te geven en richtte zelfs een eigen academie op, de Waldakademie in Wershofen, Duitsland. Ze geven lezingen, rondleidingen, workshops, coaching, advies, alles om zoveel mogelijk het bos in de kijker te zetten op een ecologische en duurzame manier.
In dit boek haalt hij vele facetten aan in de relatie tussen mens en het bosleven. Erg veel zelfs, zodoende stipt hij dingen vaak maar even aan. Het voordeel is dan wel dat je geboeid blijft tot aan het einde van het boek, er staan zovele interessante dingen in die je aandacht absoluut vasthouden. Nadeel is wel dat het bijna ondoenlijk is om er na het lezen ervan nog veel van te kunnen navertellen.
Wohlleben behandelt vooreerst de verschillende zintuigen en weet de lezer te overtuigen dat we wel degelijk nog goed toegerust zijn om deze te gebruiken, ze zijn wat naar de achtergrond verdrongen maar mits wat oefening en bewustwording zijn ze zeker niet minderwaardig aan het dierlijke kunnen. En hij trekt het nog verder, ook planten hebben een zekere vorm van zintuigelijke ervaringen, de wetenschap staat nog aan het prille begin van de ontdekkingen hieromtrent maar er zijn duidelijk wetenschappelijke opvattingen hierrond.
Verder behandelt hij zoals de titel zegt, de relatie tussen mens en natuur, onze plaats hierin maar zeker ook hoe wij er mee omgaan. Zodoende komt hij uiteindelijk terecht bij het allergrootste thema van nu en van de toekomst, de klimaatverandering. Er worden al inspanningen geleverd, dat beschrijft hij ook, maar ook dat er nog veel nodig zal zijn om tot een effectief bosbeheer komen en de natuur zijn correcte plaats terug te geven in verhouding tot de mensheid.
De geheime band tussen mens en natuur was een interessant boek dat meestal vlot leest. Het is een pleidooi voor de herwaardering van het bos en dat is een noodzakelijk onderdeel willen we het hoofd bieden aan de klimaatveranderingen.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2020) - 227 blz.
Oorspronkelijke titel: Das geheime Band zwischen Mensch und Natur
Vertaling: Bonella van Beusekom

Geen opmerkingen: