Dit boek is het resultaat van een levenslange fascinatie voor bomen en het multidisciplinair onderzoek dat er uit voort vloeit. Van kleins af aan werd ik tot krachtige bomen en plaatsen aangetrokken. Het echte avontuur begon toen ik besefte dat beide gelinkt zijn.
Recente boeken leerden ons veel nieuws over deze oeroude medebewoners op aarde. Maar ken jij het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke boomsoorten in een energetische of sjamanistische context? Hoe bomen energetisch functioneren, zowel individueel als op soortniveau, is nauwelijks gekend: het is als het ware een vergeten ecosysteemdienst van bomen. Precies dat stuk wordt vandaag belangrijker. Het geeft ons de kans om eindelijk het symbool van de Levensboom opnieuw te begrijpen. En uitgerekend deze werking verklaart de gunstige effecten van bosbaden en het bewust verbinden met bomen. De band tussen bomen en mensen blijkt hechter dan lang gedacht. Taxus (Eya) speelt in dit verhaal voor heel Eurazië een cruciale rol. Gaandeweg ontvouwt zich een nieuwe discipline: via bosantropologie kunnen we de wisselwerking tussen bomen en mensen bestuderen (zie ook www.eya-forest-anthropology.com). Bomen prikkelen ons onderbewustzijn en inspireren ons om van een antropocentrisch naar een ecocentrisch wereldbeeld te evolueren.
Dit boek is bewust géén wetenschappelijk werk. Als het jou helpt om jouw ervaringen met bomen beter te begrijpen of om bomen anders te bekijken, dan is het schrijven ervan meer dan de moeite waard geweest. Veel leesplezier!
Karolien van Diest is bio-ingenieur van opleiding met specialisaties bodemkunde en Tropische Landbouw met veel keuzevakken uit de bosbouw. Aanvullend volgde ze een opleiding in sociale en culturele antropologie. Tijdens haar studies kreeg ze ook de kans om verschillende buitenlandse stages te doen. Sinds 2003 is ze werkzaam als Coördinator Bosgroep Zuid-Limburg. Ze volgde ook nog een druïden opleiding, deed aan Egyptisch buikdansen, verbouwde haar droomhuis, doet aan yoga en verder nog tal van andere alternatieve en spirituele dingen zoals bv. een opleiding tot lichtwerker en een initiatie healing. Al deze ervaringen hebben haar geholpen om dit boek te schrijven.
Dit boek doet je met andere ogen zien naar bomen en was toch wel een eyeopener, voor mij toch. Het bevestigde het feit dat je inderdaad kan meevoelen met bomen, een gevoel dat me soms bekroop als ik bijvoorbeeld een boom zag waarvan een serieus grote tak was afgedaan.
Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke bomen of maan- en zonnebomen, legt ze glashelder uit en ze gaat zelfs terug naar het verre verleden om de ecosysteemdienst uit te leggen en meteen plaatst ze 'de mens' in het juiste perspectief tegenover 'de natuur'. Niet om er een onderscheid tussen te maken maar om de eenheid of samenhorigheid te benadrukken. Bomen zijn een grote inspiratiebron voor de mens indien we willen.
Ze benadrukt doorheen heel het boek dat het vooral belangrijk is om oude bomen te bewaren, zij vervullen een niet te onderschatten rol in het bossenbestand, de energie ervan en het voortbestaan. Het moge duidelijk zijn dat ze een onschatbare rol spelen in het klimaat en zeer van belang zijn voor het voortbestaan van onze aarde en de mensheid.
De vergeten ecosysteemdienst van bomen is een geweldig goed geschreven en interessant boekje. Het is geen wetenschappelijk boek maar wel als dusdanig onderbouwd en het leest vlot, interessant waren ook haar eigen ervaringen die ze in aparte deeltjes tussenvoegde in de verschillende hoofdstukken. Maar het zijn vooral de inzichten in de energetische krachten van bomen en de interactie die ze hebben met mensen die ze zeer boeiend heeft beschreven. Een verrassend boek!
Uitgegeven in eigen beheer via Brave New Books (2021) - 97 blz.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten