dinsdag 26 oktober 2021

In het water - Paula Hawkins

Nel, een alleenstaande moeder, wordt dood aangetroffen in de lokale rivier. Eerder die zomer sprong een tienermeisje op dezelfde plek haar dood tegemoet. Ze zijn niet de eerste vrouwen die ten prooi vallen aan dit donkere water, en hun dood veroorzaakt een golf van onrust over de rivier en zijn geschiedenis.
De vijftienjarige dochter van Nel blijft alleen, achter. Daarom moet Jules, haar tante, terugkeren naar het stadje dat zij jaren geleden de rug heeft toegekeerd. Voorgoed, dacht ze toen.

**

Paula Hawkins werd in Zimbabwe geboren en groeide er op tot ze op haar 17e naar Londen verhuisde. In Oxford studeerde ze filosofie, economie en politiek en ze werkte als journaliste voor The Times. In 2015 brak ze internationaal door met haar eerste thriller The Girl on the Train. In het water is haar tweede.
Dit was nu geen gemakkelijk boek om in te blijven. Je aandacht durfde al eens verslappen en dit kwam vaak doordat er veel personages waren die zeer afwisselend aan bod kwamen en die je niet altijd evengoed meer kon plaatsen zodat het gebeurde dat je al eens moest terugbladeren. Maar daarnaast was het verhaal uitgesponnen en was het veel van hetzelfde.
De plot was ook maar zozo, Hawkins gaat ver terug in de tijd met haar verhaal van 'lastige vrouwen' en dat is het dan, enkel voor de laatste vrouwen wordt er uiteindelijk een verklaring gevonden, de andere lijken enkel maar bladvulling en een manier om je aandacht te trekken. En daar is ze dus niet in geslaagd door de gebrekkige plotlijn. Ook in de psychologische uitwerking schiet de schrijfster ditmaal tekort.
In het water is geen roman om van onder de indruk te zijn, na haar mooie debuutthriller viel deze toch wel in het water, spijtig want de schrijfster heeft zeker schrijverstalent.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2017) - 351 blz.
Oorspronkelijke titel: Into the Water
Vertaling: Ineke de Groot

Geen opmerkingen: