vrijdag 17 november 2023

Een dans met draken #1 - George R.R. Martin

Oude vetes, nieuwe strijd
In het oosten regeert Daenerys Targaryen met haar drie draken over een stad van stof en bloed. Maar Daenerys heeft vele vijanden die niets liever willen dan haar zo snel mogelijk onttronen. Wanneer de vijandelijke legermachten optrekken, is er evenwel één jongeman die met een heel speciale reden op zoek gaat naar de drakenkoningin. Is hij de verlosser waar zo reikhalzend naar wordt uitgezien?
In het hoge noorden, machtig en onaantastbaar, verrijst de Muur. Daar wacht Jon Sneeuw, 998e opperbevelhebber van de Nachtwacht, de grootste uitdaging van zijn loopbaan als hij zowel binnen als buiten de Muur vijanden het hoofd moet bieden.

***

Dit boek is het eerste deel van het vijfde boek in de serie Een lied van ijs en vuur van de hand van George R.R. Martin, en is in totaal het zesde boek. Het boek was weer een dikkertje geworden en dus is hij net zoals het derde boek uitgegeven in twee delen. Dit om het even netjes te schetsen want afhankelijk van de uitgave staat er boek 6 of 5 op de cover. Dit was de nieuwere uitgave en daarmee boek 6. Een dans met draken prijkt dus op de cover en dit deel titelt Oude vetes, nieuwe strijd.
Voor de goede orde heeft Martin aan het begin van het boek in het kort nog even geschetst waar we zitten met de chronologie. Beetje verwarrend toch in feite, dit eerste deel van boek 5 loopt min of meer synchroon met boek 4 Een feestmaal voor kraaien en neemt dus de draad op waar Een storm van zwaarden geëindigd is. Volgens zijn zeggen komen in deel 2 van boek 5 beide boeken samen wat betreft tijdsspanne en treden alle hoofdpersonages weer aan.
Oude vetes, nieuwe strijd focust op het noorden, Slot Zwart en de Muur en op de overkant van de zee-engte, Pentos, Volantis en de Baai der Slavenhandelaren. Zo komen we nu Tyrion Lannister, Jon Sneeuw en Daenerys Targaryen die we in het vorige boek misten terug volop tegen, anderen ook nog uiteraard en her en der zijn er enkele overlappingen wat betreft personages uit het vorige boek.
Bij het lezen van de serie ontwikkel je toch een voorkeur voor de verhalen van bepaalde personages en in dit boek kon ik voornamelijk Tyrion en Jon appreciëren, maar dan waren er ook nog wat minder boeiende personages voor mij persoonlijk en traden er ook enkele nieuwe op. Alles bij elkaar was dit toch wel een minder boek, er gebeurden weinig schokkende, vernieuwende of interessante dingen en het verhaal leek me toch wel uitgerekt. Aan het einde weet je wel dat er een en ander te gebeuren staat, het boek werkte daar naartoe en dat doet je dan weer reikhalzend uitkijken naar deel 2 van dit boek. Zoals ik al eerder zei, het lezen van deze serie is toch wel verslavend ook al lees je alles niet even graag. En aangezien alle personages in het volgende deel weer samenkomen is dit toch weer iets om naar uit te kijken.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2011) - 673 blz (675-736 appendices)
Oorspronkelijke titel: A Dance with Dragons - Dreams and Dust
Vertaling: Renée Vink, Jet Matla, Niels van Eekelen

Geen opmerkingen: