maandag 28 november 2022

Mayday - Grethe Bøe

Een eindeloze besneeuwde toendra.
Twee neergestorte piloten.
Zullen zij op tijd gevonden worden en zo een Derde Wereldoorlog kunnen voorkomen?
Op het moment dat de betrekkingen tussen Rusland en het Westen zich op een dieptepunt bevinden, worden NAVO-piloten Ylva Nordahl en John Evans opgejaagd door een Russische piloot. De straaljagers raken verstrikt in een gevaarlijk kat-en-muisspel en als de F-16 van Ylva en John in botsing komt met de Russische jager, raakt deze onbestuurbaar en crashen ze op Russisch grondgebied. Een explosieve politieke crisis volgt, waarbij beide partijen elkaar beschuldigen van een oorlogsdaad.
Terwijl de machtsblokken zich opmaken voor de strijd en via de media allerlei fake news wordt verspreid, staan Ylva en John voor een schijnbaar onmogelijke missie. Ternauwernood aan de dood ontsnapt moeten ze te voet over de ijzige toendra terug zien te komen naar Noorwegen. Zijn ze op tijd terug om te kunnen vertellen wat er écht is gebeurd om zo een oorlog te voorkomen? En zijn Ylva en John zelf eigenlijk wel wie ze zeggen te zijn?

***

De Noorse Grethe Bøe schreef en regisseerde gedurende meer dan twintig jaar meerdere internationaal bekroonde films en tv-series en Mayday is haar thrillerdebuut, eind dit jaar starten de opnames voor de verfilming.
Net zoals in haar films is het decor van deze thriller het Arctische gebied, verfrissend moet ik zeggen want zo vaak kom je dit niet tegen. Haar hoofdpersonage Ylva Nordahl is een vrouwelijke F-16-piloot wat nogal zeldzaam is maar daarnaast liggen haar roots langs moederskant ook bij de Samen, een van oorsprong nomadisch volk dat verspreid over vier noordelijke Europese landen leeft, Zweden, Noorwegen, Finland en zelfs in kleine mate in Rusland. Hun levenswijze speelt een aanzienlijke rol in dit verhaal en dit is zeker boeiend. Genoeg informatie dus om af en toe je licht op te steken op Google.
Het uitgangspunt van dit verhaal waarrond de auteur dit boek heeft geschreven is, vindt zijn inspiratie in de werkelijkheid zoals Grethe Bøe deze hoorde en meemaakte tijdens de opnamen van haar speelfilm Operasjon Arktis (Operatie Noordpool) uit 2014. En achteraf blijkt het toch ook nog profetisch te zijn, een jaar later vond immers de Russische inval plaats in Oekraïne. Mayday blijkt dus een boek te zijn met een hoog realiteitsgehalte, de beschrijvingen van het extreem koude landschap versterken dit gevoel nog.
De auteur legt doorheen het verhaal enkele maatschappelijke thema's en problemen bloot, zo wordt bijvoorbeeld de rol van de media in conflicten uitgelicht, intrigerend thema en zeker iets om altijd in gedachten te houden.
Grethe Bøe heeft dit alles weten te vatten in een goed verhaal dat een spannend verloop kent ook al zijn er soms wel wat minder geloofwaardige momentjes. Het verhaal verloopt niet altijd even vlot door de vele details die aan bod komen en de moeilijke thema's ook al zijn deze natuurlijk wel interessant.
Mayday is een goed en interessant boek geworden met een mooie in elkaar gepuzzelde plot. Hij is zeer filmisch geschreven maar dat kan ook al bijna niet anders met een filmregisseur als kersverse auteur. Het boek is zeker de moeite van het lezen waard.

Uitgeverij: Volt (2022) - 299 blz.
Oorspronkelijke titel: Mayday
Vertaling: Janke Klok en Kim Snoeijing

Geen opmerkingen: