zaterdag 15 juni 2019

Koudvuur - Cilla & Rolf Börjlind

Op de Mekongrivier in Thailand glijdt een primitieve kano door het water. De man die erin zit is de voormalige inspecteur Tom Stilton. In zijn zak zit een foto van een onbekende man. Hij is op weg naar de zogeheten Gouden Driehoek, op zoek naar een monster. Een reis om zichzelf te verzoenen met de verschrikkelijke misdaad die hij onlangs heeft begaan.
In Stockholm heeft Olivia Rönning heel andere problemen. Een gezin is in hun auto gedood, en deze gruweldaad bracht een schok teweeg in heel Zweden. Een dader wordt gearresteerd en veroordeeld en de zaak wordt gesloten.
Maar op een dag krijgt Mette Olsäter een schokkend telefoontje. De zaak moet worden heropend en Olivia moet bewijzen dat er grote fouten zijn gemaakt.

****

Het duo Börjlind is goed op dreef, hun filmisch geschreven boeken zorgen voor veel leesplezier en je ziet het verhaal zich zomaar afspelen voor je ogen.
Aan de plot mankeert helemaal niets ook al is het lang wachten eer je alles in het vizier hebt. Het enige dat je kan zeggen is dat het nogal heel toevallig lijkt en het daardoor wat ongeloofwaardig is. Maar de leespret kan het niet bederven, integendeel. Over het onderwerp kunnen we niet veel zeggen, dat is aan de lezer om te ontdekken bij het lezen van het boek. De auteurs hebben alleszins weer een maatschappelijk thema aangesneden, of meerdere.
Het boek moet het vooral hebben van de spanning en de plot. De karakters van de verschillende personages worden niet echt meer uitgediept, het verhaal staat helemaal op de voorgrond. Maar daar is uiteraard niets mis mee.
Koudvuur is een heel erg goed leesbaar boek met een steengoed verhaal dat knap in elkaar gezet is. Het is spannend en gevarieerd, de avonturen van Tom in Thailand zijn daar mede verantwoordelijk voor.
Eerder: Springvloed, De derde stem, Zwarte dageraad, Wiegelied

Uitgeverij: A.W. Bruna (2019) - 362 blz.
Oorspronkelijke titel: Kallbrand
Vertaling: Corry van Bree

Geen opmerkingen: