maandag 28 maart 2022

Het duistere net - Carmen Mola

Een onderzoek naar een machtig crimineel netwerk wordt wel heel persoonlijk
Op een hete zomerdag doet inspecteur Elena Blanco een inval in een woning. In de kamer van de tienerzoon doet ze een schokkende ontdekking: de jongen kijkt online naar een live uitgezonden wreed schouwspel, samen met talloze anonieme toeschouwers. Wie zit hierachter?
Elena is al maanden bezig om de machtige criminele organisatie op te rollen die verantwoordelijk lijkt voor deze en nog veel meer extreme beelden. Maar kan ze de weg vinden in de donkerste krochten van het internet en houdt dit macabere complot verband met de verdwijning van haar zoon, die al jaren wordt vermist? Want waar is Lucas? Wie is hij nu? En welke grenzen is Elena bereid te overschrijden?

****

Carmen Mola is het pseudoniem van een schrijvend trio, drie mannelijke Spaanse thrillerauteurs en scenarioschrijvers. En succes hebben ze wel degelijk met deze trilogie rond Elena Blanco. Het duistere net is het tweede in de serie.
Net zoals in De zigeunerbruid is het boek zeer visueel geschreven, de schrijvers werken dan ook voor televisie. En dit is uiteraard een dik pluspunt voor zulk een thriller, het verhoogt alleen maar het leesplezier en het komt zeker ook de spanning ten goede.
Vanaf de eerste pagina word je in het verhaal gesmeten, dadelijk in de actie. Het is toch wel horror waar je hier mee te maken krijgt, de misdaden zijn zeer gruwelijk en de beschrijvingen hiervan worden door de auteurs niet geschuwd. De auteurs hebben er zeker een spannende rit van gemaakt en is er steeds opnieuw iets nieuws te lezen, mooie interessante plotwendingen doorheen heel het boek.
Elena Blanco is een speciaal personage maar in dit boek kan je meer sympathie voor haar opbrengen dan in het eerste boek het geval was. Ze heeft nog steeds last van een tragedie die haar jaren geleden overkwam en deze is nu onderwerp van dit boek. Haar teamleden hebben ook nog altijd hun eigen trekjes en worden ook nu niet verder psychologisch uitgetekend. Maar er is wel des te meer interactie tussen de leden, het verhaal en de spanningsopbouw primeren en dat valt volledig te begrijpen en daar is niets mis mee.
Het duistere net is een goed geconstrueerde en spannende thriller die je helemaal voor je ziet ontrollen, de gruwelijkheden moet je erbij nemen. Gelukkig worden deze nu wel gecompenseerd door de vriendelijkheid, goedheid en hoop van de verschillende personages, zij vormen een welgekomen tegenwicht tegen de horror van het Purperen netwerk.

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2020) - 415 blz.
Oorspronkelijke titel: La red púrpura
Vertaling: Imke Zuidema

Geen opmerkingen: