donderdag 15 augustus 2024

Een date met de dood - Peter James

In Londen wacht een man op het vliegveld op de liefde van zijn leven. In Florida wacht een man in een bar op zijn first date waarvan hij vermoedt dat zij zijn soulmate is. Beiden komen er al snel achter dat ze zijn bedrogen, en dat al hun geld verdwenen is.
Ondertussen onderzoekt inspecteur Roy Grace een aantal internetscams en komt hij er langzaam maar zeker achter dat iedereen die deze oplichters wil ontmaskeren, dat met de dood moet bekopen…

***

Een date met de dood is de 15e Roy Grace-thriller van de hand van Peter James, de serie waarmee hij bekend is geworden, er zijn er nog enkele verschenen sinds deze maar nog niet in Nederlandse vertaling. Hij schreef ook enkele standalone-thrillers. De auteur is naast auteur ook filmproducent en dat merk je wel in zijn boeken, die zijn filmisch en vlot geschreven.
Het thema in dit boek is er echt eentje van deze tijd, internetdating en fraude. De auteur kreeg zijn inspiratie door een artikel over een Brightonse motivatiespreker die ontdekte dat zijn identiteit misbruikt werd om vrouwen op te lichten. Een date met de dood is gebaseerd op de informatie die deze motivatiespreker gaf en Peter James gebruikt zijn personage ook in het boek. Het is hallucinant hoe grootschalig fraudeurs opereren en de bedragen die ze kunnen aftroggelen. Peter James bekijkt het probleem vanuit de slachtoffers en dat is een mooie insteek, je begrijpt hen en het boek steekt een hart onder de riem van deze slachtoffers want dat zijn ze wel degelijk.
De plot is goed opgebouwd, het verhaal klinkt goed, is interessant en het is een thriller. Zo vordert het verhaal. Het grootste deel van het boek volgt de auteur netjes de verschillende verhaallijnen. Er zijn nogal wat personages en zij komen afwisselend aanbod. En dan verschijnen er naarmate het verhaal vordert wat linken tussen de verschillend spelers maar het begint toch wat op een flipperspel te lijken, chaotisch dus. Personages verdwijnen van het toneel om dan ineens weer tevoorschijn te komen, je was ze al bijna vergeten.
Het verhaal is niet zo spannend als je van een Peter James verwacht. Het verhaal start veelbelovend en boeiend, je leert de personages kennen en er gebeurt een en ander. Maar naarmate het verhaal vordert, vertraagt het verhaal en sluipt er herhaling in. De auteur heeft er een spannend einde van willen maken, maar door de chaotische relaties tussen de personages en de overkill aan plotelementen, verzandt het verhaal en de voldoening bij het dichtslaan blijft uit, toch bij deze lezer.
Een date met de dood is ondanks de veelbelovende start een minder boek geworden. Het thema was wel heel boeiend en je leert een heleboel over de manier waarop fraudeurs bij internetdating te werk gaan. Dat de auteur ook veel aandacht had voor de slachtoffers was zeer te waarderen, de manier waarop ze gestrikt worden en zich daarna voelen, heeft de auteur goed gebracht.

Uitgeverij: De Fontein (2024) - 380 blz.
Oorspronkelijke titel: Death at First Sight
Vertaling: Lia Belt

Geen opmerkingen: