Onderzoeksjournalist Ross Hunter krijgt een telefoontje van ene Harry F. Cook. Deze oude man beweert bewijs te hebben voor het bestaan van God en hij wil dat Ross degene is die hem helpt bij het laatste stuk van zijn zoektocht. Ross is sceptisch maar ook geïntrigeerd en met behulp van een set coördinaten die Cook hem geeft, begint hij aan een ingewikkelde en gevaarlijke taak. Hij volgt de coördinaten die hem van Glastonbury via de Vallei der Koningen naar Los Angeles brengen. Met gevaar voor eigen leven, want al snel blijkt dat niet iedereen gecharmeerd is van het idee dat het bestaan van God aangetoond kan worden…
***
Peter James kennen we voornamelijk van zijn Roy Grace-thrillers waarvan binnenkort de 15e verschijnt. Maar dit is dus een stand-alone.
De auteur zegt in zijn dankwoord dat de aanzet tot dit boek reeds van in 1989 stamt, hij kreeg een onverwacht telefoontje waarin een man beweerde dat hij ultiem bewijs had ontvangen van Gods bestaan en er een auteur zou zijn die hem zou helpen. Dit is dus 30 jaar later bijna exact het begin van deze thriller. Peter James was net als ons hoofdpersonage geïntrigeerd en hij begon een lange zoektocht naar wat het belang zou kunnen zijn van eventueel bewijs van het bestaan van God. Hij las vele artikelen en boeken, sprak met vele mensen van allerlei verschillende geloven en hij logeerde zelfs in een Griekse kloostergemeenschap, wat betreft research kan dit dus tellen. Dit alles heeft hij dus nu verwerkt in dit boek maar hij heeft er dan wel een spannend verhaal van gemaakt.
Het verhaal is te vergelijken met een geschreven versie van de Indiana Jones films, zo is er de jacht op archeologisch bewijsmateriaal zoals de Heilige Graal en zijn er allerhande avonturen waarbij zelfs moordaanslagen op touw worden gezet, piraten komen we nog net niet tegen. Daardoor heb je het gedacht dat je het allemaal al eens eerder gezien of gelezen hebt, origineel kunnen we het verhaal niet noemen. Het boek wordt vergeleken met de Da Vinci Code van Dan Brown, er valt iets voor te zeggen maar helemaal correct is de vergelijking toch niet, althans toch niet in mijn herinnering.
Peter James maakt over het algemeen heel erg spannende boeken en dit is hier ook zo maar toch had ik hier veel minder die drang om verder te lezen, deels door de Indiana Jones-vibes en het heb-ik-al-gelezen gevoel maar ook zijn personages zijn geen échte figuren en ze zijn slecht neergezet. Inhoudelijk kon ik het boek wel appreciëren, er zitten wat religieuze en spirituele gedachten in waar je zeker kan over nadenken.
Ultiem bewijs getuigt veel minder van de schrijverskwaliteiten van Peter James dan in zijn eerdere boeken en dan vooral zijn eerste boeken. De plot was avontuurlijk maar minder spannend dan je zou gewild hebben door de ongeloofwaardigheid ervan. Het is gewoon een goed boek dat wel prettig en vlot leest en je wil dan toch wel het einde weten ook.
Eerder: Op sterven na dood,
Ten dode opgeschreven,
Doodskus,
Dodemansrit,
Perfectie,
Schijndood,
Doodsklok,
Als de dood,
Tot in de dood,
Dodelijke affaire,
Doodsangst
Uitgeverij: De Fontein (2019) - 491 blz.
Oorspronkelijke titel: Absolute Proof
Vertaling: Lia Belt
Geen opmerkingen:
Een reactie posten