dinsdag 23 augustus 2022

Doodsangst - Peter James

Kapster Lorna Belling wordt dood aangetroffen in haar bad. Inspecteur Roy Grace ontdekt al snel dat de lijst potentiële verdachten lang is. Is het haar man, tegen wie Lorna onlangs aangifte deed wegens huiselijk geweld? Of haar minnaar, eveneens een man met gewelddadige trekjes? Maar deze zaak is niet de enige uitdaging voor Roy Grace. Hij is er recent achter gekomen dat hij de vader is van de tienjarige Bruno. Een jongen die hij nu voor het eerst gaat ontmoeten.

***

Peter James heeft met Doodsangst zijn 13e Roy Grace-thriller afgeleverd, de drie volgenden zijn nog niet vertaald. Ondertussen heeft hij nog enkele op zichzelf staande boeken geschreven ook.
De auteur schrijft meestal in een zeer spannende stijl met heel wat actie en dit was hier ook het geval maar echter meer naar het einde toe. Het verhaal startte nog vóór Lorna haar dood vond en je weet al door de verschillende vertelperspectieven dat haar dood voor verwarring zal zorgen bij het rechercheursteam. Er duiken verschillende verdachten op en het motief blijft onduidelijk, alleszins voor het team, de lezer weet immers meer. De uiteindelijke dader blijft in het verborgene tot aan de laatste actiescènes maar ook hier kan de lezer weten in welke richting gezocht moet worden.
En dan zijn er nog de ontwikkelingen in het privé-leven van Roy Grace, dit deel is echter miniem en bleek uiteindelijk minder interessant om te lezen. Ook in zijn vorige boeken vond ik het al geen meerwaarde en zelfs irritant met momenten maar dat dit verhaal nog niet ten einde is voel je wel doorheen deze stukjes.
Het boek heeft een goede plot en de auteur zorgt af en toe voor verrassende wendingen in het verhaal. Zijn op spanning gerichte schrijfstijl zorgt ook nu voor leesplezier ook al kwam dit hier wat traag op gang, en de humor in de dialogen is zeker te appreciëren. Een goed boek maar niet één van zijn beste.

Uitgeverij: De Fontein (2018) - 377 blz.
Oorspronkelijke titel: Need You Dead
Vertaling: Lia Belt

Geen opmerkingen: