Het begon allemaal toen hij doodging...
Wallace Price is een gehaaide advocaat voor wie macht en aanzien de belangrijkste ingrediënten zijn voor een geslaagd leven. Wanneer Wallace plotseling overlijdt en als geest zijn eigen uitvaartdienst bijwoont, komt een gids hem halen en brengt hem naar een ongewoon theehuis.
Hugo, de eigenaar van het theehuis, die over bijzondere gaven beschikt, belooft hem te helpen bij het maken van de passage naar het hiernamaals. Wallace accepteert niet zonder slag of stoot dat hij dood is, maar dankzij Hugo en de andere markante bewoners van het theehuis leert hij op wonderbaarlijke wijze als geest menselijker te zijn dan tijdens zijn leven.
****
TJ Klune (1982) schreef al van kinds af verhalen en in 2011 verscheen zijn eerste boek. In het Nederlandse taalgebied werd hij bekend met het boek Het weeshuis in de azuurblauwe zee dat ook al in de bestsellerlijst van de New York Times belandde en prijzen won.
De Amerikaanse auteur is zelf queer en heel open over zijn aseksualiteit en dit heeft zijn schrijven beïnvloed. Ook in dit boek zijn er personages van kleur en met een lhbtqia+ identiteit, hij vindt dat deze gemeenschappen te weinig aanbod komen in fictie. Dit was best verfrissend, zo dikwijls kom je dit inderdaad niet tegen.
Het boek is geschreven voor jongvolwassenen, dat merk je zeker, het verhaal is gemakkelijk en vrij eenvoudig verteld. Maar ook voor wat minder jonge, ahum, volwassenen is het boek méér dan te pruimen en de humor is niet te versmaden, op het hilarische af soms, zó grappig!
Het thema is niet van het minste en misschien heeft onze samenleving hier wel wat behoefte aan. De dood is immers iets waar veelal over gezwegen wordt, in vroegere jaren hoorde het bij het opgroeien maar met de groei van de welvaart is het meer en meer uit het leven verdwenen. Tegelijk gaat dit boek ook over het leven zelf en welke persoon eenieder van ons zou willen zijn, vooral vriendschap komt aan bod in het boek. Het mag dan wel een fantasie boek zijn, het is toch ook een vriendschaps- en zelfs liefdesverhaal.
Klune heeft prachtige personages ten tonele gevoerd die je raken en ontroeren. En de cover is ook al om te smullen, prachtig getekend en het is het boek op het lijf geschreven, net zoals de titel trouwens, alleen daardoor zou je het boek al willen lezen, het spreekt absoluut aan.
Het gefluister achter de deur is ondanks het moeilijke en minder bespreekbare thema toch een hoopvol boek geworden, over vriendschap, liefde én de dood. De geweldige personages en zeker ook de humor maken het tot een heel erg leesbaar boek dat garant staat voor een hoog leespleziergehalte. Je moet je als wat minder jonge volwassene zeker niet laten tegenhouden om dit boek te lezen. Het doet mij alleszins uitkijken naar zijn andere vertaalde boeken, ook al met zo een mooie boekomslag.
Uitgeverij: Volt (2022) - 433 blz.
Oorspronkelijke titel: Under the Whispering Door (2020)
Vertaling: Anneke Bok en Claudia de Poorter
Geen opmerkingen:
Een reactie posten