dinsdag 27 augustus 2024

Rode sneeuw in december - Simone van der Vlugt

Het is 1552, de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. De katholieke Lideweij Feelinck krijgt een relatie met Andries Griffioen, aanhanger van het protestantisme. Het jonge stel vestigt zich in Breda, waar ze een nauwe band krijgen met prins Willem van Oranje. Maar het politieke klimaat verandert, het protestantisme wint terrein, terwijl onder koning Filips de inquisitie hoogtij viert. Willem van Oranje vlucht naar Duitsland, waar hij zijn legers organiseert om in opstand te komen tegen koning Filips. Lideweij vlucht met haar gezin naar het rustige Naarden, waar ze zich veilig waant. Tot een verschrikkelijk lot het kleine stadje treft.

****

Simone van der Vlugt (1966) is een zeer succesvolle Nederlandse auteur, ze rijgt de prijzen en nominaties aan elkaar. Ze schreef in eerste instantie boeken voor kleuters en leerlingen van het basisonderwijs en historische en andere jeugdromans en in 2004 schreef ze dan haar eerste thriller voor volwassenen, er volgden er nog vele. Vanaf 2009 begon ze ook met het schrijven van historische romans voor volwassenen. Simone van der Vlugt wist al van jongs af dat ze schrijver wilde worden, op haar dertiende stuurde ze al manuscripten naar uitgevers die haar aanmoedigden om zeker te blijven schrijven. Ze studeerde Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding in Amsterdam waar ze ook les kreeg in jeugdliteratuur en creatief schrijven.
Rode sneeuw in december is haar tweede historische roman voor volwassenen en misschien wel haar meest succesvolle boek. Het uitgangspunt van het boek is de Tachtigjarige Oorlog waarrond ze een verhaal geweven heeft. Je merkt wel dat ze geschiedenis wil vertellen, het volledige fictieve verhaal staat dan ook helemaal in functie hiervan waardoor ze soms vele jaren overslaat uit het leven van de spelers. Maar dat is helemaal niet erg, je bent sowieso helemaal in de ban van het verhaal, zowel historisch gezien als de fictieve kant. Als men over dit boek zegt dat het meeslepend is, dan is daar niets teveel over gezegd.
Het is een heel erg spannend verhaal zelfs wanneer je de neiging niet kon weerstaan om eens gaan rond te surfen op internet en daar dan al een en ander las over de gebeurtenissen. De auteur heeft de historische kant geweldig goed uitgewerkt, de gebeurtenissen die plaatsvinden maar ook de tijdsgeest heeft ze heel erg goed weten te treffen, heel erg levendig, je waant je zomaar aanwezig in die tijd en op die plaats. Bij het lezen van het eerste deel van het boek had je dit in feite wel niet kunnen vermoeden, daar overheerste de romantische kant van het boek. Maar dat kwam dus volledig in orde.
Rode sneeuw in december is een geweldig goed boek gebleken, het tweede boek trouwens dat ik van haar las, raar in feite dat ik niet meer las van haar hand. Dit boek las ik op reis als dwarsligger, de gegevens hieronder zijn van de paperback versie.
Eerder: De reünie

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2012) - 437 blz.

Geen opmerkingen: