donderdag 14 december 2023

Advocaat van de duivel - Steve Cavanagh

De ambitieuze officier van justitie Randal haalt er voldoening uit om gevangenen te executeren. Zelfs als ze onschuldig zijn. Andy Dubois is zo iemand. De doodstraf hangt hem boven het hoofd, voor de moord op een jong meisje. Korn heeft al het nodige geregeld om zeker te zijn van een snelle veroordeling. De enige met wie Korn geen rekening had gehouden is Eddie Flynn. De New Yorkse advocaat is vast besloten deze onschuldige man te redden uit een corrupt systeem, en de echte moordenaar te vinden. Hoe gevaarlijk dat ook is...
Over één week zal de rechter het vonnis voorlezen, maar zal Eddie dan nog leven om het te horen?

*****

Steve Cavanagh is met dit boek aan zijn zesde Eddie Flynn-thriller toe en het was weer een pareltje, het leesplezier was zó hoog dat het boek in een mum van tijd uit was.
Het Flynn-team bestaat uit geweldige personages en het is een waar genot om in hun gezelschap te mogen vertoeven, ze zijn ondertussen helemaal op elkaar ingesteld en maken gebruik van ieders sterke kanten en complementeren elkaar zo. De dialogen zijn vaak ook subliem.
De auteur heeft enkele heel erge tegenstanders op het pad van Flynn gebracht waar hij zijn degens mee moet kruisen. De manier waarop hij kennis krijgt van deze zaak alleen al is dubieus maar hij kan het niet aan zijn neus laten voorbij gaan. En dan komen ze aan in het stadje waar ze absoluut niet worden verwelkomd, integendeel, het is zelfs nog maar de vraag of ze wel aan de slag zullen kunnen gaan, zo erg worden ze tegengewerkt. Er heerst een typisch plaatselijke en zuidelijke mentaliteit en buitenstaanders zijn niet erg welkom, gewoonten zijn daar nog goed ingebakken.
Cavanagh heeft er een actiethriller van gemaakt en de spanning is vaak om te snijden. Maar het is vooral ook een rechtbank-thriller en dat zijn scènes om werkelijk van te snoepen, het woordelijke gevecht tussen het openbaar ministerie en de verdediging is bijwijlen briljant zelfs. Maar Flynn en zijn team moeten het niet alleen opnemen tegen Korn en zijn entourage maar zelfs de rechter lijkt niet onpartijdig te zijn, in de samenleving daar kent ook iedereen elkaar en diegenen die de macht hebben, laten zich niet zomaar in de wielen rijden. Het wordt dus een helse klus voor Eddie, Kate, Harry en Bloch en daarbij moeten ze ook nog vrezen voor hun leven.
Advocaat van de duivel is een geweldig spannend boek waar je je niet anders mee kan dan vermaken, de plot is trouwens ook heel erg knap in elkaar gezet en deze was niet simpel, er speelden meerdere dingen en om dat juist in het vizier te krijgen was niet eenvoudig maar heel erg plezant om gaandeweg te ontdekken tijdens het lezen. Er is een zevende Flynn-thriller in Nederlandse vertaling verschenen en ik kan niet wachten om deze te lezen. Cavanagh is één van mijn favoriete schrijvers en dat zal niet gauw veranderen. Een dikke aanrader!

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2022) - 395 blz.
Oorspronkelijke titel: The Devil's Advocate
Vertaling: Fons Oltheten

Geen opmerkingen: