maandag 29 juli 2019

Dert13n - Steve Cavanagh

Het beroemdste koppel uit Hollywood heeft de wereld aan z'n voeten. Dan wordt Robert Solomon aangeklaagd voor de moord op zijn prachtige vrouw. In het proces van de eeuw wil de verdediging slechts één man in hun team: advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn. Alles wijst erop dat Robert schuldig is, maar tijdens het proces begint Eddie daaraan te twijfelen. Wat als de echte moordenaar helemaal niet terechtstaat? Wat als hij in de jury zit?

*****

Steve Cavanagh blijkt zo langzamerhand een van men topauteurs te worden. De spanning die hij in zijn boeken brengt, de goed uitgedokterde plot, de geweldige dialogen en het juridische steekspel en de rechtbankverhoren zijn helemaal mijn ding. En dan als kers op de taart is het soms nog humoristisch ook.
Eddie Flynn verdedigt enkel mensen waarvan hij overtuigd is dat ze onschuldig zijn en dit ondanks het vele overtuigende bewijsmateriaal van het tegendeel. In dit boek brengen we heel wat tijd door in de rechtszaal. Flynn is pas een tweetal dagen voor het begin uitgenodigd door de verdediging om te assisteren. Met hulp van Harper begint hij aan het onderzoek van de toedracht van de moorden, in eerste instantie om gerede twijfel te kunnen aantonen maar uiteraard ook om de echte moordenaar te vinden. Het is mooi om de stappen die ondernomen worden om Bobby's onschuld aan te tonen, te lezen en hoe ze uit schijnbaar klare feiten en conclusies fouten ontdekken die op zijn minst twijfel oproepen. Langzaam maar zeker raakt Flynn ook feitelijk overtuigd van de onschuld van zijn cliënt en komt hij op het spoor van de werkelijke moordenaar.
Het doen en laten van deze moordenaar is voor de lezer geen geheim. We volgen hem in zijn acties om de beklaagde veroordeeld te krijgen. Hoe hij dit doet is geniaal te noemen. Een moord meer of minder om zijn doel te bereiken deert hem niet en hij is voor geen kleintje vervaard.
Flynn en Harper, die trouwens ook nog de hulp inroept van Delaney van de FBI, komen langzaam maar zeker dichterbij en worden zelfs op het spoor gezet van een seriemoordenaar, eentje die niet gepakt wil worden. Het kat-en-muisspel is begonnen en het hoeft geen betoog dat er ook heel wat actie volgt.
Wat een plezier om deze Dert13n te lezen. De Nederlandse titel is trouwens slim gevonden. Mooie cover ook. Maar het is de inhoud die telt en dat kan bij dit boek niet stuk. Slimme thriller met verrassende en originele plotwendingen. Steve Cavanagh is een auteur om te onthouden en hij staat ergens bovenaan aan mijn favorietenlijst. Top boek!
Eerder: Geen tijd om te sterven, De getuige

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2019) - 373 blz.
Oorspronkelijke titel: Thirteen
Vertaling: Betty Klaasse

Geen opmerkingen: