zaterdag 30 december 2023

Het jaar van de sprinkhaan - Terry Hayes

Wanneer je, net als Kane, werkzaam bent als spion voor de CIA in Verboden Gebieden, dan hebben grenzen geen betekenis. Het is jouw taak om een land binnen te dringen, te doen wat nodig is en weer te ontsnappen... op welke manier dan ook. Je weet wanneer je moet vluchten, wanneer je moet schuilen en wanneer je jezelf moet verdedigen.
Maar op sommige plekken gelden de gewone regels niet. Sommige gebieden zijn te gevaarlijk, zelfs voor iemand met Kane's ervaring. Het niemandsland waar de grenzen van Pakistan, Iran en Afghanistan samenkomen is zo'n gebied - een plek waar geweld de enige manier is om te overleven.
Kane reist erheen om een man met cruciale informatie voor de veiligheid van het Westen te evacueren, maar in plaats daarvan ontmoet hij een vijand die de wereld tot aan de rand van de afgrond zal brengen. Een angstaanjagende, intelligente, wrede man met bloed aan zijn handen en wraak in zijn hart.
Om een noodlottige toekomst te voorkomen moet Kane de confrontatie aangaan met het ultieme kwaad...

****

Terry Hayes is Brit van geboorte maar verhuisde op vijfjarige leeftijd naar Australië. Hij begon zijn carrière als journalist, werkte als correspondent in New York en was onderzoeksjournalist, politiek commentator en columnist. Later verhuisde hij dan naar Hollywood en werkte hij als scenarioschrijver, hij werkte mee aan bekende Hollywoodfilms. In 2001 werd hij zelfs genomineerd voor The Bram Stoker Award for Best Screenplay voor de film From Hell. In 2013 bracht Hayes dan zijn thrillerdebuut uit, Ik ben pelgrim, een spionagethriller die een regelrechte bestseller werd. 10 jaar later bracht hij dan eindelijk een tweede boek uit, Het jaar van de sprinkhaan, ook een spionagethriller.
En het was weer een geweldig boek dat zorgde voor een torenhoog leesplezier. Je zit altijd volop in het verhaal, de momenten dat ik in bed las, was ik niet te stuiten en bleef ik maar lezen. Als inslaapboek is het dus geen aanrader. Het leest dus als een trein, alsof je in een film zit, of echt in de situatie, je leeft zo hard mee, je kan gewoon niet anders.
Het is absoluut een actueel boek, terrorisme is alomtegenwoordig alsook oorlogsvoering, de auteur is duidelijk geïnteresseerd in de materie en op de hoogte van de geschiedenis en het actuele nieuws, niet echt verwonderlijk voor een voormalig journalist natuurlijk. En zijn job als scenarioschrijver doet dan de rest, hij heeft er een super spannend filmisch actieverhaal van gemaakt maar zeker ook met het nodige psychologische inlevingsvermogen in het persoonlijke leven van zijn personages. Dit verhoogt het leesplezier alleen maar.
Het verhaal oogt wel heel Amerikaans, de hachelijke en zelfs onmogelijke situaties waaruit ons hoofdpersonage zich weet te redden, klinken heel ongeloofwaardig en absoluut niet realistisch. Maar dit bederft het leesplezier niet, toch niet voor ondergetekende. De uitwerking van de verschillende missies is net zoals in zijn eerste boek heel erg volledig maar zonder dat je het gevoel krijgt dat het erover is, integendeel zelfs.
Meer naar het einde van het boek is de auteur er in geslaagd om een serieuze verrassing in te bouwen, je belandde precies in een ander genre van boek richting fantasy en een tikkeltje horror, toen moest ik toch even slikken. Ik kon me er gelukkig snel overzetten, niet in het minst doordat de schrijfstijl meeslepend en het verhaal boeiend en spannend bleef.
Hayes' tweede boek ligt in de lijn van zijn eerste en heeft absoluut een goede spionage verhaallijn. Het is spannend en meeslepend geschreven zodat je het alleen maar in sneltrein tempo kan lezen. De ongeloofwaardige ontsnappingen en een mindere maatschappelijke relevantie zorgden ervoor dat dit boek het niveau van het eerste net niet haalde. Het leesplezier ligt wél heel erg hoog met dit boek en het is dus absoluut een aanrader. Hayes is een top verhalenverteller.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2023) - 765 blz.
Oorspronkelijke titel: The Year of the Locust
Vertaling: Miebeth van Horn, Hilke Makkink, Catalien van Paassen, Erik de Vries

Geen opmerkingen: