zaterdag 30 december 2023

Het jaar van de sprinkhaan - Terry Hayes

Wanneer je, net als Kane, werkzaam bent als spion voor de CIA in Verboden Gebieden, dan hebben grenzen geen betekenis. Het is jouw taak om een land binnen te dringen, te doen wat nodig is en weer te ontsnappen... op welke manier dan ook. Je weet wanneer je moet vluchten, wanneer je moet schuilen en wanneer je jezelf moet verdedigen.
Maar op sommige plekken gelden de gewone regels niet. Sommige gebieden zijn te gevaarlijk, zelfs voor iemand met Kane's ervaring. Het niemandsland waar de grenzen van Pakistan, Iran en Afghanistan samenkomen is zo'n gebied - een plek waar geweld de enige manier is om te overleven.
Kane reist erheen om een man met cruciale informatie voor de veiligheid van het Westen te evacueren, maar in plaats daarvan ontmoet hij een vijand die de wereld tot aan de rand van de afgrond zal brengen. Een angstaanjagende, intelligente, wrede man met bloed aan zijn handen en wraak in zijn hart.
Om een noodlottige toekomst te voorkomen moet Kane de confrontatie aangaan met het ultieme kwaad...

****

Terry Hayes is Brit van geboorte maar verhuisde op vijfjarige leeftijd naar Australië. Hij begon zijn carrière als journalist, werkte als correspondent in New York en was onderzoeksjournalist, politiek commentator en columnist. Later verhuisde hij dan naar Hollywood en werkte hij als scenarioschrijver, hij werkte mee aan bekende Hollywoodfilms. In 2001 werd hij zelfs genomineerd voor The Bram Stoker Award for Best Screenplay voor de film From Hell. In 2013 bracht Hayes dan zijn thrillerdebuut uit, Ik ben pelgrim, een spionagethriller die een regelrechte bestseller werd. 10 jaar later bracht hij dan eindelijk een tweede boek uit, Het jaar van de sprinkhaan, ook een spionagethriller.
En het was weer een geweldig boek dat zorgde voor een torenhoog leesplezier. Je zit altijd volop in het verhaal, de momenten dat ik in bed las, was ik niet te stuiten en bleef ik maar lezen. Als inslaapboek is het dus geen aanrader. Het leest dus als een trein, alsof je in een film zit, of echt in de situatie, je leeft zo hard mee, je kan gewoon niet anders.
Het is absoluut een actueel boek, terrorisme is alomtegenwoordig alsook oorlogsvoering, de auteur is duidelijk geïnteresseerd in de materie en op de hoogte van de geschiedenis en het actuele nieuws, niet echt verwonderlijk voor een voormalig journalist natuurlijk. En zijn job als scenarioschrijver doet dan de rest, hij heeft er een super spannend filmisch actieverhaal van gemaakt maar zeker ook met het nodige psychologische inlevingsvermogen in het persoonlijke leven van zijn personages. Dit verhoogt het leesplezier alleen maar.
Het verhaal oogt wel heel Amerikaans, de hachelijke en zelfs onmogelijke situaties waaruit ons hoofdpersonage zich weet te redden, klinken heel ongeloofwaardig en absoluut niet realistisch. Maar dit bederft het leesplezier niet, toch niet voor ondergetekende. De uitwerking van de verschillende missies is net zoals in zijn eerste boek heel erg volledig maar zonder dat je het gevoel krijgt dat het erover is, integendeel zelfs.
Meer naar het einde van het boek is de auteur er in geslaagd om een serieuze verrassing in te bouwen, je belandde precies in een ander genre van boek richting fantasy en een tikkeltje horror, toen moest ik toch even slikken. Ik kon me er gelukkig snel overzetten, niet in het minst doordat de schrijfstijl meeslepend en het verhaal boeiend en spannend bleef.
Hayes' tweede boek ligt in de lijn van zijn eerste en heeft absoluut een goede spionage verhaallijn. Het is spannend en meeslepend geschreven zodat je het alleen maar in sneltrein tempo kan lezen. De ongeloofwaardige ontsnappingen en een mindere maatschappelijke relevantie zorgden ervoor dat dit boek het niveau van het eerste net niet haalde. Het leesplezier ligt wél heel erg hoog met dit boek en het is dus absoluut een aanrader. Hayes is een top verhalenverteller.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2023) - 765 blz.
Oorspronkelijke titel: The Year of the Locust
Vertaling: Miebeth van Horn, Hilke Makkink, Catalien van Paassen, Erik de Vries

donderdag 14 december 2023

Advocaat van de duivel - Steve Cavanagh

De ambitieuze officier van justitie Randal haalt er voldoening uit om gevangenen te executeren. Zelfs als ze onschuldig zijn. Andy Dubois is zo iemand. De doodstraf hangt hem boven het hoofd, voor de moord op een jong meisje. Korn heeft al het nodige geregeld om zeker te zijn van een snelle veroordeling. De enige met wie Korn geen rekening had gehouden is Eddie Flynn. De New Yorkse advocaat is vast besloten deze onschuldige man te redden uit een corrupt systeem, en de echte moordenaar te vinden. Hoe gevaarlijk dat ook is...
Over één week zal de rechter het vonnis voorlezen, maar zal Eddie dan nog leven om het te horen?

*****

Steve Cavanagh is met dit boek aan zijn zesde Eddie Flynn-thriller toe en het was weer een pareltje, het leesplezier was zó hoog dat het boek in een mum van tijd uit was.
Het Flynn-team bestaat uit geweldige personages en het is een waar genot om in hun gezelschap te mogen vertoeven, ze zijn ondertussen helemaal op elkaar ingesteld en maken gebruik van ieders sterke kanten en complementeren elkaar zo. De dialogen zijn vaak ook subliem.
De auteur heeft enkele heel erge tegenstanders op het pad van Flynn gebracht waar hij zijn degens mee moet kruisen. De manier waarop hij kennis krijgt van deze zaak alleen al is dubieus maar hij kan het niet aan zijn neus laten voorbij gaan. En dan komen ze aan in het stadje waar ze absoluut niet worden verwelkomd, integendeel, het is zelfs nog maar de vraag of ze wel aan de slag zullen kunnen gaan, zo erg worden ze tegengewerkt. Er heerst een typisch plaatselijke en zuidelijke mentaliteit en buitenstaanders zijn niet erg welkom, gewoonten zijn daar nog goed ingebakken.
Cavanagh heeft er een actiethriller van gemaakt en de spanning is vaak om te snijden. Maar het is vooral ook een rechtbank-thriller en dat zijn scènes om werkelijk van te snoepen, het woordelijke gevecht tussen het openbaar ministerie en de verdediging is bijwijlen briljant zelfs. Maar Flynn en zijn team moeten het niet alleen opnemen tegen Korn en zijn entourage maar zelfs de rechter lijkt niet onpartijdig te zijn, in de samenleving daar kent ook iedereen elkaar en diegenen die de macht hebben, laten zich niet zomaar in de wielen rijden. Het wordt dus een helse klus voor Eddie, Kate, Harry en Bloch en daarbij moeten ze ook nog vrezen voor hun leven.
Advocaat van de duivel is een geweldig spannend boek waar je je niet anders mee kan dan vermaken, de plot is trouwens ook heel erg knap in elkaar gezet en deze was niet simpel, er speelden meerdere dingen en om dat juist in het vizier te krijgen was niet eenvoudig maar heel erg plezant om gaandeweg te ontdekken tijdens het lezen. Er is een zevende Flynn-thriller in Nederlandse vertaling verschenen en ik kan niet wachten om deze te lezen. Cavanagh is één van mijn favoriete schrijvers en dat zal niet gauw veranderen. Een dikke aanrader!

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2022) - 395 blz.
Oorspronkelijke titel: The Devil's Advocate
Vertaling: Fons Oltheten

dinsdag 12 december 2023

Verweven leven - Merlin Sheldrake

De verborgen wereld van schimmels
Schimmels behoren tot de eerste levensvormen op aarde. De meeste mensen kennen ze als bovengrondse paddenstoelen, maar het merendeel leeft ondergronds of zweeft in de lucht en is daar essentieel voor andere levensvormen.
In Verweven leven laat Merlin Sheldrake ons de wereld zien vanuit het standpunt van de schimmel. Dat op het eerste gezicht eigenaardige perspectief biedt een prachtige manier om te kijken naar het leven op onze planeet. Met Sheldrake als gids maken we kennis met gist, psychedelica, schimmels die insecten binnendringen, het grootste organisme ter wereld en de complexe netwerken van het wood wide web. Hoe meer we te weten komen over schimmels en de rol die ze spelen in de natuur, des te meer wordt ons begrip van leven, het concept individualiteit en zelfs onze opvatting over intelligentie op zijn kop gezet.

Merlin Sheldrake studeerde aan de Cambridge University, behaalde een master (MA) in de biologie en een master (MSci) in de geschiedenis en filosofie van de wetenschappen. Daarna promoveerde (Ph.D.) hij op onderzoek naar ondergrondse schimmelnetwerken in het regenwoud van Panama. Hij is muzikant en een fervent fermenteerder. Zijn eerste boek Entangled Live dat in 2020 verscheen, werd een groot succes en is tevens in verschillende talen vertaald.
En dit is begrijpelijk, ondanks dat het boek bijna voor een derde uit noten en bibliografie bestaat, heeft Sheldrake het heel interessant en bevattelijk geschreven ook voor de gewone leek. Een beetje voorkennis en interesse in de materie is echter wel een aanrader want overweldigend is het wel. Van poespas houdt de auteur niet, elk hoofdstuk bevat veel tekst met soms lange alinea's, tussendoor een pentekening, halverwege het boek zijn er wel enkele bladzijden met schitterende kleurenfoto's.
Als de auteur al iets duidelijk maakt, is het dat het leven op aarde niet mogelijk is zonder dit ondergrondse leven, meer nog, het leven zelf is er uit ontstaan. Sheldrake schetst dit alles van het prille begin van het ontstaan van de aarde en het leven er op tot nu. In de menselijke geschiedenis zijn schimmels altijd van essentieel belang geweest maar niet altijd benoemd, Sheldrake duikt dus ook in de geschiedenis van de wetenschap rond de schimmels.
Na de inleiding begint hij het boek heel toegankelijk door het te hebben over zijn truffel-avonturen, truffels zijn de ondergrondse vruchtlichamen van verschillende soorten mycorrhizaschimmels en zijn zeer kostbaar, er wordt op gejaagd. In acht hoofdstukken wijdt hij de lezer in in het leven en het bestaan van de schimmel, elk hoofdstuk concentreert zich rond een thema maar ze overlappen elkaar, het boek vormt dus één geheel.
Sheldrake weet de lezer warm te maken voor de schimmel en uiteindelijk kadert hij dit schimmelrijk naar de toekomst van onze planeet toe, schimmels zouden immers kunnen bijdragen en misschien zelfs essentieel kunnen zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde en de klimatologische en ecologische problemen. Heel het boek is als het ware een ode aan de schimmel en het kan niet anders dan dat je geraakt wordt, het boek straalt daardoor ook hoop uit voor de toekomst.
Verweven leven is een heel erg boeiend en interessant boek dat meestal heel erg vlot leest, op enkele ietsje saaiere stukken na, maar dit zal wel persoonlijk zijn. Dit boek was voor mij een zéér goede aanvulling op andere boeken die ik al las, zoals "Het verborgen leven van bomen" van Peter Wohlleben maar ook zijn andere boeken, "De boomgrens" van Ben Rawlence en zeker ook "Op zoek naar de moederboom" van Suzanne Simard. Verweven leven kan ik niet anders dan aanraden aan iedereen met een klein beetje interesse.

Uitgeverij: Atlas Contact (2020) - 257 blz. (258-383 Dankwoord, Noten, Bibliografie en Register)
Oorspronkelijke titel: Entangled Life. How Fungi Make Our Worlds, Change Our Minds, and Shape Our Futures
Vertaling: Nico Groen

donderdag 7 december 2023

Slechts een diefstal - Ann-Helén Laestadius

Ten noorden van de poolcirkel biedt de zon slechts een paar uur per dag een bleek licht voordat het landschap weer in duisternis wordt gehuld. Elsa is negen jaar oud en de dochter van een Samische rendierherder. Wanneer ze op een ochtend in haar eentje naar de rendieren skiet, is ze getuige van de moord op Nástegalllu, een van de rendierkalveren. Ze wordt gedwongen erover te zwijgen, en draagt het donkere geheim voor altijd met zich mee.
Tien jaar later vecht Elsa voor haar plek in de kleine gemeenschap. Ouderlingen verwachten dat de jonge vrouw haar plaats kent, maar Elsa wil meer uit het leven halen. Terwijl om haar heen het racisme en de bedreigingen tegen de Sami escaleren, wordt Elsa het doelwit van de man die ooit haar rendier doodde.

***

Ann-Helén Laestadius werd geboren in het noorden van Zweden en stamt af van twee Zweedse minderheidsgroepen, de Sami en de Tornedalers. Ze groeide op bij de Sami maar spreekt zelf geen Samisch wat ze zelf erg vindt, daarom vond ze het belangrijk om de taal op te nemen in haar boek. Ze woont in Stockholm en is journalist en auteur. In 2007 publiceerde ze haar eerste kinderboek en er volgden er nog. Slechts een diefstal (2021) is haar eerste roman voor volwassenen en werd lovend ontvangen en genomineerd voor diverse prijzen.
De auteur heeft met dit boek het volk waar haar roots liggen in het licht willen stellen. De Sami worden onderdrukt en zelfs regelrecht bedreigd als bevolkingsgroep en hun cultuur. Dat is een behandeling die minderheidsgroepen nogal eens ten deel valt, verdraagzaamheid en begrip zijn ver te zoeken en dit heeft Laestadius willen vertellen in een fictief verhaal maar dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen en feiten. ‘De werkelijkheid is soms erger dan de fictie’ schrijft Laestadius in haar dankwoord, het verhaal in haar boek is nochtans helemaal niet van de poes.
En het zijn niet alleen het racisme en de bedreigingen waarover ze vertelt, deze zijn vaak ook de oorzaak van andere problemen bij de Sami, alcoholverslaving, depressies en de zelfmoordcijfers scheren hoge toppen.
En alsof het nog niet genoeg is, wordt hun leven voor en met de rendieren ook nog eens bedreigd door de klimaatverandering. De seizoenen en de temperaturen zijn erg aan het veranderen waardoor het een groot probleem wordt om hun dieren gevoed te krijgen. De balans in de natuur is volledig verstoord aan het raken.
Het hoofdpersonage is dan ook nog eens een vrouw en dat is dan weer binnen de samenleving die gevormd wordt door tradities op zijn zachtst gezegd een heikel puntje. Laestadius heeft Elsa heel erg goed weten te duiden en te vertellen, het is een sterke vrouw die doorheen alle problemen toch probeert haar plaats te zoeken, met de rendieren, de Sami maar ook buiten haar eigen gemeenschap.
Het verhaal zelf bestaat uit twee delen, het eerste deel speelt in 2008 en Elsa is 9 jaar. Het verhaal begint met de vondst van haar gedode rendier en hierrond is dan het hele boek opgebouwd, zowel de gebeurtenissen dat jaar als die van het tweede deel dat zich tien jaar later afspeelt. De auteur heeft de andere personages ook zeer levendig gebracht en op deze manier krijg je een heel goed beeld van de gemeenschap, zeer interessant allemaal. Er zijn ook wel wat woorden en zinnen in de taal van de Sami gebruikt en dit was een zeer goede tactiek van de auteur om je meer betrokken te laten voelen, dat heeft ze heel erg goed gedaan.
Slechts een diefstal is een interessant boek, je krijgt een heel erg goed beeld van deze minderheidssamenleving, de Sami en van de problemen waar ze mee te kampen hebben. En dan hebben we het dus vooral over het racisme, de onderdrukking en de bedreigingen maar in tweede instantie ook over de klimaatveranderingen. Het boek leest meestal vlot maar het ging vaak nogal traag vooruit en er was ook wel wat herhaling, als verhaal schoot het voor mij te kort. Maar ik weet nu in ieder geval veel meer over de Sami, hun land, cultuur en rendieren, dit was zeer interessant en boeiend.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2022) - 445 blz.
Oorspronkelijke titel: Stöld
Vertaling: Angélique de Kroon