maandag 17 januari 2022

Op zoek naar de moederboom - Suzanne Simard

Niemand op onze planeet heeft meer gedaan om onze kennis over bomen te verdiepen dan de wereldberoemde ecologe Suzanne Simard. Zij wordt alom geprezen voor haar vermogen complexe ideeën over de natuur over te brengen op een manier die even diepgravend als betoverend is en haar werk heeft filmmakers beïnvloed (de Boom der Zielen in James Camerons Avatar).
Simard is geboren en getogen in een houthakkersfamilie in het regenwoud van Brits-Columbia. Haar hele leven heeft ze verrassende waarheden verzameld: dat bomen sociale, communicatieve wezens zijn, met in hun middelpunt een moederboom. Dat is een mysterieus, ondergronds netwerk dat alle bomen en planten in het bos verbindt en ondersteunt op de manier waarop families en menselijke samenlevingen dat doen. Deze onverbreekbare banden garanderen ons voortbestaan.
Op zoek naar de moederboom is, na vele wetenschappelijke publicaties, Simards eerste boek voor een groot publiek. Zij nodigt ons uit om op een geheel nieuwe manier naar bomen te kijken en laat zien wat we van ze kunnen leren.

Suzanne Simard groeide op in een familie waar alles in het teken van bomen en de natuur stond. Haar studies sloten hier dan ook naadloos op aan en haar zoektocht naar hoe bomen al dan niet communiceren begon. Suzanne Simard begon te werken als wetenschappelijk onderzoeker bij de British Columbia Ministry of Forests tot ze hoogleraar bosecologie werd aan de universiteit van Brits-Columbia. Gedurende heel haar werkend leven publiceerde ze wetenschappelijke artikelen en nu haar eerste boek dus.
Simard vertelt in dit boek het hele verhaal van haar zoektocht en ze begint daarbij bij het prille begin, haar grootouders. Centraal staan haar bevindingen over de communicatie tussen bomen en daarbij gaat haar aandacht het meest uit naar de functie van het ondergrondse mycorrhizale netwerk en de relatie tussen moederbomen, haar nakomelingen en andere soorten. Ze heeft hier baanbrekende bevindingen gedaan die belangrijk zijn voor het welzijn van de bossen en daarmee de toekomst van onze planeet, dit werd haar zeker in het begin niet in dankbaarheid afgenomen of zelfs maar geloofd. 
Door Simards begeesterende vertelstijl kan je niet anders dan onder de indruk zijn van de kracht van bomen en houdt ze je gekluisterd aan het boek, het is enorm boeiend wat ze te vertellen heeft. Het boek is een verslag van een paar decennia onderzoek en daar heeft Simard ook de belangrijkste familiale gebeurtenissen doorheen geweven, zij zijn namelijk voor een deel bepalend geweest voor haar queeste.
Suzanne Simard is ondertussen een gevestigde waarde geworden als specialist in deze materie. Ze is te zien in enkele documentaires en video's en haar TED Talks zijn wereldwijd reeds door meer dan 10 miljoen mensen bekeken. Meer info over haarzelf en haar boek vind je op haar website suzannesimard.com.
Op zoek naar de moederboom is een heel erg interessant boek geworden dat vlot leest. Het is geen dun boek en doordat Simard haar onderzoeksprojecten gedetailleerd uitlegt, kan het nogal overweldigend zijn als je niet onderlegd bent in de materie en lijkt het alsof dingen terugkomen. Toch lees je door doordat ze er telkens toch nieuwe en interessante elementen weet in te brengen. En het is nu ook wel een zéér actueel boek de klimaatcrisis indachtig. Een aanrader.

Uitgeverij: Prometheus (2021) - 357 blz.
Oorspronkelijke titel: Finding the Mother Tree
Vertaling: Titia Ram

Geen opmerkingen: