woensdag 14 juni 2023

Meisje zonder hoop - Michael Robotham

Twintig jaar geleden werd de familie van Cyrus Haven vermoord. Alleen hij en zijn broer Elias overleefden. Cyrus omdat hij zich verstopte, Elias omdat hij, zoals later bleek, de moordenaar was. Nu komt Elias vrij uit de gesloten psychiatrische inrichting waar hij was opgenomen, en forensisch psycholoog Cyrus moet besluiten of hij de man die hem zijn jeugd ontnam kan vergeven.
Ondertussen wordt Cyrus opgeroepen bij een zaak in Nottingham. Een man is vermoord en diens dochter Maya is ontvoerd. Even later wordt een tweede vrouw ontvoerd. De enige getuige is Evie Cormac, de getroebleerde tiener met een gave en een oude bekende van Cyrus. Om de twee vrouwen te vinden, zullen ze samen op zoek moeten naar antwoorden uit het verleden, en ze weten beiden dat dat nooit zonder gevaar is.

****

Sinds Michael Robotham in 2004 debuteerde met zijn boek De verdenking ben ik al fan, is hij niet weg te denken uit mijn leesgeheugen en hoort hij tot mijn lijstje favoriete auteurs. Meisje zonder hoop is de derde met de forensisch psycholoog Cyrus Haven en zijn protegé Evie Cormac en dit is zeker een succesformule zoals ook nu weer blijkt.
Cyrus heeft een traumatisch verleden, zijn oudere broer vermoordde zijn ouders en twee zussen en hij overleefde het bij toeval. Maar nu komt Elias dus vrij. Cyrus worstelt hiermee en net nu zit hij in een belangrijke moord- en ontvoeringszaak. Evie woont bij Cyrus en zij kijkt helemaal niet uit naar de komst van Elias, ook zij heeft een traumatisch verleden. Voor een deel draait het verhaal hierrond.
Maar dan is er uiteraard nog de zaak, een ontvoering vraagt toch een andere aanpak dan een moordzaak en tijd speelt hier een grote rol. En dan verdwijnt er nog een vrouw.
Cyrus en Evie vullen elkaar heel erg goed aan in het boek, het karakter van Evie brengt ook humor in het verhaal, haar reacties en de conversaties die zij voert zijn vaak om te smullen. Van Elias krijgt de lezer niet veel hoogte en zelfs Cyrus heeft er moeilijk mee. Ook Evie heeft haar bedenkingen.
Het verhaal heeft een erg goede plot met verrassende plotwendingen. Het blijft tot aan het einde toe ook heel erg spannend en de finale was verrassend en zelfs wat ontroerend. Robotham is een meester-verteller.
Meisje zonder hoop is een origineel en spannend boek en een zeer goed vervolg op Meisje zonder verleden en Meisje zonder leugens. Robotham is een top-auteur.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2022) - 381 blz.
Oorspronkelijke titel: Lying Beside You
Vertaling: Daniëlle Stensen

Geen opmerkingen: