woensdag 28 september 2022

De paarse engel - Era Richmen

Na zijn laatste missie neemt geheim agent Jim Matteos een aantal maanden vrij om zaken uit zijn verleden te verwerken en na te denken over zijn toekomst. Aan zijn verlof komt abrupt een einde wanneer Jorge Herreira, een berucht drugscrimineel, op spectaculaire wijze uit de zwaarbewaakte San Quentin staatsgevangenis in San Francisco ontsnapt. Herreira dreigt met een actie waarbij Amerika zich moet voorbereiden op talloze slachtoffers. Met een controversieel plan slaagt Jim erin door te dringen tot Herreira's organisatie. Hij ontmoet de vrouwelijke rechterhand van de drugscrimineel en probeert via haar achter het snode plan van Herreira te komen. Tot Jims grote ontzetting brengen zijn ontdekkingen hem niet alleen dichter bij de drugscrimineel, maar ook bij een verschrikkelijke gebeurtenis uit zijn eigen verleden.

***

Era Richmen is het pseudoniem van Eric Bakker en hij debuteerde in 2011 met Het Dubai ultimatum, De paarse engel is het vierde en meest recente boek. Dit is echter het eerste boek dat hij alleen schreef, de vorige drie schreef hij samen met Herman Zandstra, na het beëindigen van hun samenwerking bleef Bakker wel gebruikmaken van dit pseudoniem. Na het gymnasium begon Eric Bakker te werken in de vastgoedsector in verschillende management- en directieposities bij gerenommeerde organisaties, ondertussen heeft hij zijn eigen onderneming in deze sector. Bakker heeft in 2009, naast een studie aan de Nyenrode Business Universiteit, ook zijn MBA (Master of Business Administration) afgerond.
Jim Matteos maakte in het vorige boek De Saraceense samenzwering, reeds zijn opwachting. De auteur vond echter dat hij nog niet klaar was met dit personage en hem zeker nog verder kon uitdiepen. Aangezien ik dit boek nog niet gelezen heb, kan ik zelf hier niet veel over zeggen, De paarse engel is mijn kennismaking met de auteur. Maar dat Jim een levensecht personage is, kan ik zeker beamen, Richmen heeft een zeer realistische schrijfstijl op een manier zoals je die niet zo vaak tegenkomt, de dialogen lijken uit het leven gegrepen.
Het verhaal is opgebouwd rond de drugsproblematiek, in het vorige boek werd dit kort aangestipt doordat Jims broer Stan een drugsverleden heeft en Jim zich hiervoor toch enigszins schuldig voelt, had hij hem niet beter kunnen helpen? Daardoor stort Jim zich nu in een heel erg gevaarlijk undercover-avontuur waaraan ook zijn vriendin niet ontsnapt. De plot zit heel knap in elkaar en heeft toch wel wat verrassende wendingen. Je zou er zomaar een geweldige actiefilm van kunnen maken, je ziet het zo gebeuren.
Het is beslist een spannend verhaal en toch bekruipt je een gevoel dat het toch niet allemaal klopt. Het gemak waarmee Matteos infiltreert, klinkt zeer ongeloofwaardig, een undercover operatie is een job apart die heel wat kennis en voorbereiding vergt en de vlotte manier waarop afspraken worden gemaakt en alles verloopt, strookt hier niet mee. De personages blijven trouwens ook vlak, er is weinig of geen uitdieping, op zich hoeft dit geen probleem te zijn in een actiethriller maar aangezien hier het verleden toch een grote rol speelt, had dit beter gekund.
De paarse engel is een goed verhaal dat zeker spannend is maar langs de andere kant diepgang mist. En ook al is de plot niet helemaal realistisch, de schrijfstijl is dit dan weer wel. Een gewoon goed boek dat je zeker kan entertainen.

Uitgeverij: LetterRijn (2022) - 323 blz.

Geen opmerkingen: