Het pasgetrouwde stel Pemberton vertrekt in de jaren twintig vanuit Boston naar de bergen van North Carolina om daar fortuin te maken in de houthandel. Serena dwingt meteen respect af door haar kennis van zaken en haar keiharde optreden binnen het houtkamp. Samen zwaaien de Pembertons er de scepter en ze rekenen hardhandig af met diegenen die zich niet houden aan de wetten van het kamp.
Hun gepassioneerde relatie begint echter barsten te vertonen wanneer blijkt dat Serena geen kinderen kan krijgen. Haar man moet er alles aan doen om zijn onwettige zoon Jacob te beschermen tegen Serena's wraakzucht.
****
Ron Rash, geboren en getogen in de Appalachen in South Carolina, is schrijver en hoogleraar cultuurgeschiedenis van de Appalachen aan de Western Carolina University. Hij schreef diverse dichtbundels, korte verhalen, kinderboeken en romans. Met zijn vierde boek Serena brak hij wereldwijd door en bij De Geus verschenen er nog twee boeken van hem in Nederlandse vertaling. Rash heeft diverse prijzen gewonnen voor zijn boeken en Serena werd ook verfilmd met Jennifer Lawrence en Bradley Cooper.
Met dit boek heeft hij zeer treffend de tijdsgeest van de jaren twintig in de berggemeenschappen weergegeven en dan specifiek van het werken in een houtbedrijf. Het werk was absoluut niet zonder gevaar, integendeel zelfs, je had een grote kans om een of ander voor te hebben en zelfs je leven te laten. Als je dat nu leest, lijkt dit absurd, wat een tijd! Rash ruimt ook tijd om het over de politieke spelletjes te hebben die bij dit werk komen kijken, geldelijk gewin, macht en corruptie lijken wel de standaard, en de enkelingen die zich hier niet naar voegen zijn hun leven ook al niet zeker.
Dit verhaal speelt zich een eeuw geleden af en er was absoluut nog geen sprake van klimaat- en natuurproblemen, de houtkap werd uitsluitend vanuit een werk verschaffend oogpunt bekeken en werkgevers wilden er alleen maar rijk mee worden, dit alles zonder aandacht voor de natuur. Zelfs toen was dit voor sommigen toch ook al een aandachtspunt, er werd gelobbyd om natuurparken te creëren.
De auteur heeft dit alles verwerkt in een enorm meeslepend verhaal dat gaandeweg zelfs spannend was, hij is werkelijk een krachtig verteller. Waar ik van schrok was hoe door de werkgevers werd omgegaan met de gevaarlijke omstandigheden waarin de arbeiders moesten werken, die onverstoorbaarheid en zelfs onverschillige houding is stuitend. En niet alleen dit, het gemak waarmee ze een leven beëindigden en dit zelfs voor onzinnige redenen, is onbeschrijfelijk, als je al enige sympathie had voor deze werkgevers en machthebbers, verdween die als sneeuw voor de zon. Wat een harde tijden! Af en toe temperde de auteur dit door de empathie te beschrijven die de werknemers onder elkaar hadden, maar rozengeur en maneschijn was het daar absoluut ook niet altijd.
Serena is een boek dat een diepe indruk nalaat. Inhoudelijk was het boeiend om over deze ruige tijd te lezen, zowel over de samenleving en de houthakkerscultuur als de natuur maar beiden toch ook met een bepaalde schoonheid. Daarnaast was het een zeer verhalend boek dat na een trage start en de herhalingen tussendoor zeer vlot las en hoe langer hoe spannender werd. Ron Rash is een rasverteller.
Uitgeverij: De Geus (2010) - 415 blz.
Oorspronkelijke titel: Serena
Vertaling: Anneke Bok en Nan Lenders
Geen opmerkingen:
Een reactie posten