maandag 21 maart 2022

Mindful moorden - Karsten Dusse

Het huwelijk van misdaadadvocaat Björn Diemel wankelt. Zijn vrouw staat erop dat hij een mindfulness-seminar volgt om zijn leven beter in balans te brengen en zo hopelijk een betere vader en echtgenoot te worden. Björn had alleen niet kunnen vermoeden dat hij al snel op een heel andere manier gebruik zou maken van wat hij er leert. Wanneer een van zijn cliënten, een zware en overduidelijk schuldige crimineel, voor problemen  begint te zorgen, besluit Björn heel kalm om hem uit de weg te ruimen, perfect volgens de mindfulnessprincipes zoals hij die inmiddels kent...

*****

Karsten Dusse studeerde rechten in Bonn en Lausanne, werd advocaat en schrijft sinds een aantal jaren voor televisie en won daarmee enkele prijzen. Mindful moorden is zijn thrillerdebuut dat onmiddellijk een bestseller werd in Duitsland en hij schreef ondertussen nog tweede thrillers met hetzelfde hoofdpersonage, het laatste is nog niet vertaald in het Nederlands.
Het is op zijn minst een opmerkelijk boek te noemen, het is niet echt spannend maar wel zo hilarisch en origineel dat je er helemaal van in de ban raakt bij het lezen. Het volledige verhaal is geschreven vanuit het oogpunt van de misdaadadvocaat en elk hoofdstuk begint met een stukje uit het (fictieve) mindfulness boek van Björns therapeut. Björn is helemaal mee in het mindfulness verhaal en steekt er echt wat van op maar ook de lezer kan er wat van leren als hij dit wil.
Dusse heeft kleurrijke personages bedacht maar een psychologische uitwerking hoef je niet te verwachten. Dit boek kan echter absoluut zonder, het is immers zo origineel dat het lezen puur genieten is. 
Mindful moorden is geen thriller zoals we het gewoon zijn maar wel een super origineel en verrassend boek met veel (zwarte) humor en een zeer hoog leesplezier gehalte, ik was alleszins helemaal onder de indruk.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2021) - 312 blz.
Oorspronkelijke titel: Achtsam morden
Vertaling: Olga Groenewoud

Geen opmerkingen: