dinsdag 8 februari 2022

Win Win - Jan Van der Cruysse

Laura staat op het punt af te studeren als ingenieur wanneer ze een envelop ontvangt, afzender onbekend. Inhoud: een ansichtkaart en een ticket voor een vlucht in businessclass naar San Francisco. Van Nigeria tot China wacht haar een verhaal van verdronken bootvluchtelingen, grootschalige zwendel met covidvaccins, moord en inbraak op bestelling en dealers in een traagwerkend gif. Haar gastheer is specialist in cryptofoons en cryptomunten.
Met Win Win brengt Jan Van der Cruysse weer een ingenieus geconstrueerd misdaadverhaal zoals alleen hij dat kan schrijven: wervelend en erudiet, boordevol verfijnde humor, helemaal mee met deze tijd, zijn lezers heen en weer slingerend tussen locaties, tijdspannen en personages. Bovendien is de basis van het verhaal beangstigend actueel.

*****

Jan Van der Cruysse was woordvoerder van Brussels Airport en nu specialist in crisiscommunicatie. In 2016 verscheen zijn debuut, het eerste deel in de Bling Bling trilogie zo bleek later. Het regende prijzen en nominaties, Van der Cruysse bouwde dus een succesvolle schrijverscarrière uit en Win Win is hierin zijn zesde.
Voor zijn andere thrillers putte hij uit zijn jarenlange ervaringen op de luchthaven en persoonlijke ervaringen. In dit boek lijkt dit niet het geval, maar er staan wel enkele brandend actuele thema's op het menu waarrond hij een geweldig spannend en zelfs mysterieus verhaal heeft geconstrueerd. Het is niet zo dat hij die thema's uitwerkt, ze fungeren enkel als onderwerp doorheen het verhaal maar voilà, hij heeft ze toch maar aangebracht zodat ze zeker niet uit je geheugen verdwijnen.
Zijn verhaal is niet helemaal chronologisch gebracht, er is de huidige tijd die afgewisseld wordt met een jaar eerder. De tijd en de plaats geeft hij netjes aan boven elk deel en dat is geen overbodige luxe, ook de personenlijst achteraan kun je af en toe gebruiken. Best je aandacht er bij houden maar dat doe je automatisch, zijn manier van schrijven en de spanning houden je gekluisterd aan het boek. Op een of andere manier slaagt Van der Cruysse erin om je volledig in het verhaal te laten vertoeven, je bent werkelijk op de plaatsen die hij beschrijft. En ook nu heeft hij er enkele extravagante elementen in verwerkt, hij lijkt er trouwens zijn handelsmerk van te maken, ze helpen je in ieder geval om nog extra aandachtig te zijn. Het soms ongeloofwaardige verloop van het verhaal stoort niet, integendeel zou je hier zelfs zeggen, de auteur komt daar volledig mee weg, het amuseert enorm.
Win Win is een boek om van het begin tot het einde te genieten, spannend, vlot, afwisselend, alles wat je nodig hebt om het tot een top boek te bestempelen. En de subtiele humor maakt het af. Een dikke aanrader om gewoon ... te genieten!

Uitgeverij: Manteau (2021) - 416 blz.

Geen opmerkingen: